Autor: Aali Lilleorg • 16. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digilahenduste konkursil HIVdigital otsitakse ideid 100 000 eurose auhinnafondiga

Foto: Pixabay
Projekti HIVdigital raames otsitakse ideid HIV-positiivsete inimeste heaolu tõstvate digilahenduste väljatöötamiseks. Ideekonkursi auhinnafond on 100 000 eurot. Peamised väljakutsed, milles kirjeldatud probleemidele lahendusi oodatakse, sõeluti välja koostöös HIV valdkonna osapooltega. Ideid saab esitada kodulehe www.hivdigital.ee kaudu järgneva kahe kuu jooksul kuni 14. augustini 2016 (k.a).

Konkurssi avades lausus sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo, et loodab konkursi raames sündivat lahendust, mis toob kaasa olulise muudatuse, mitte ei lahenda mingit üldist või tehnilist laadi ministeeriumi probleemi, vaid päris inimese elulist probleemi. Asekantsleri sõnul on HIV täna krooniline haigus nagu iga teine. Maailmas on ca 35 miljonit HIV+ diagnoosiga inimest, kellest umbes kolmandik ei tea, et neil see on. Samal ajal ei saa ülejäänutest väga suur osa ravi. "Selle projekti raames toodet või teenust arendades, peame me silme ees hoidma seda, et otsime lahendusi inimestele. Ma usun sellesse projekti,“ lisas Aaviksoo.

Probleemid ja vajadused on kaardistatud koos patsientidega

„Mul on suur lootus, et see koostööprojekt loob midagi, mis on tõepoolest vajalik HIV-positiivsetele inimestele ning kuna me oleme praeguseks probleemid ja vajadused kaardistanud just koos patsientidega, siis ma olen kindel, et oleme õigel teel,“ ütles konkurssi tehnoloogiaettevõtetele tutvustanud üritusel GlaxoSmithKline Eesti OÜ esindaja Toomas Pruunsild . „Proovime koostöös Connected Health klastriga leida Eestist häid ideid, mille baasilt luua lahendus, mis aitab tõsta HIV-positiivse patsiendi elukvaliteeti – näiteks suurendab koostööd patsiendi ja ravi- ning tugimeeskonna vahel või tõstab ravisoostumust.“

Aasta pärast vähemalt 1 töötav digilahendus

„Meie ootus on, et projekti lõpuks juunis 2017 on sündinud vähemalt üks kasulik ja töötav HIV valdkonna digilahendus, mille kasutamisvõimalused ei pruugi sugugi piirduda Eesti või HIV valdkonnaga,“ selgitas Connected Health klastri innovatsioonivaldkonna juht Kitty Kubo. „Eesti on maailmale tuntud edumeelse IT- ja start-up-riigina. Projektiga HIVdigital saame mobiliseerida oma tugevuse digialal ja aidata kaasa ühe suure probleemi lahendamisele kodus, aga miks mitte ka kaugemal.“ 

Konkursi 100 000 euro suurune auhinnafond läheb väljajagamisele kahes etapis. Ideekonkurss tipneb 26.–28. augustil Tallinnas toimuva HIVdigital hackathon’iga, kust parimatena väljujate vahel jagatakse kuni 30 000 eurot, mis on mõeldud lahenduste prototüüpimiseks. Prototüüpidest omakorda valitakse detsembris 2016 parim või parimad, kellele eraldatakse valmislahenduste testimiseks ja arendamiseks kuni 70 000 eurot.

Ideid saab esitada 14. augustini (k.a) kodulehe hivdigital.ee kaudu. Sellelt lehelt leiab ka konkursil osalemise tingimused koos täpsemate probleemipüstitusega.

HIVdigital (hivdigital.ee) on HIV valdkonna probleemidele keskenduv digilahenduste konkurss. Selle eesmärk on algatada arutelu innovatsioonivõimalustest HIV valdkonnas, innustada uuenduslike rakendusideede genereerimist ja toetada parimate ideede valmislahendusteks arendamist. Konkursi korraldajad on SA Tallinna Teaduspark Tehnopol poolt juhitud Eesti tervisetehnoloogia klaster Connected Health ja GlaxoSmithKline Eesti OÜ.

Konkurssi rahastab ViiV Healthcare Positive Partnerships programmi kaudu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755