Autor: Aali Lilleorg • 19. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Uusima asjade interneti tehnoloogia kasutamise maailma esmaesitlus toimus Tallinnas

Foto: Aali Lilleorg
17. juunil esitlesid Tele2 Eesti ja Nokia esmakordselt kommertsvõrgul toimivat kitsaribalist asjade interneti tehnoloogiat, mis loob läbimurde asjade interneti ja tarkade seadmete levikus.

Info edastamiseks kitsast ribalaiust kasutav asjade internet võimaldab Nokia Lääne-Euroopa juhi Wolfgang Hackenbergi sõnul pikaajaliselt ja senisest kordades kuluefektiivsemalt võrku lülitada asjad, mis saadavad enda kohta informatsiooni väga väikeste andmepakettidena.

„Siiani on asjade interneti võidukäiku takistanud aku vastupidavuse ja kulukate seadmete probleem. Uue tehnoloogia aitavad edulooks muuta pisikesed paarieurosed kiibid, mis edastavad 4G sagedustel üliväikseid andmemahtusid,“ lubas Nokia juht.

„Tänu neile peab aku vastu vähemalt kümme aastat ning varasemast kümme korda parem leviala ja siselevi võimaldavad seda kasutada nii eraldatud piirkondades kui sügaval hoonete sees, kasutades selleks olemasolevaid 4G mobiilsidevõrke kõige kuluefektiivsemal viisil,“ lisas Hackenberg Tallinnas toimunud demonstratsioonil, kus Tele2 ja Nokia esitlesid murrangulist tarka temperatuurisensorit, mis edastab infot üle õhu, kasutades Tele2 4G võrgu 2100 MHz sageduse kitsast ribalaiust.

"Aku kestvus on seni olnud nutiseadmete ja asjade interneti tõesti suur väljakutse," tõdes Tele2 Eesti tegevjuht Argo Virkebau esitlust sisse juhatades. Oma nutikodu kogemust jagades lausus ta, et patareide vahetamine on ikka väga tülikas. Uue tehnoloogia kasutamise ühe valdkonna näiteks tõi Virkebau erinevate keskkonnaprojektide jälgimisseadmed ja kasuna selle, et uue tehnoloogia kasutamisel on võimalik näiteks laadijate arvu vähendada, kuna seade kasutab akut väga vähe. "Kui see tehnoloogia jõuab asjadesse, siis muutub väga palju," kinnitas Virkebau.

Kohapeal demonstreeriti uusima tehnoloogia abil, kuidas targa sensoriga varustatud auto suudaks ise jälgida sõidukis kuumal suvepäeval tõusvat temperatuuri ning anda omanikule märku ohtlikult kõrgeks tõusnud kraadidest, vältimaks õnnetusi autosse jäänud laste, koduloomade või toiduga.

Kasutusvaldkond on väga lai

Uue, Eestis katsetatava tehnoloogia kasutusvaldkond on Tele2 tehnoloogiadirektor Ervins Kampansi sõnul väga lai – see võimaldaks lisaks autodele võrku lülitada ja targaks muuta uue põlvkonna vee- ja elektrilugerid, valveseadmed ning kodumasinad, mis on seni töötanud 2G peal. Samuti avab lahendus uusi võimalusi hoonete valgustus- ja küttesüsteemide targal automatiseerimisel, kaugmeditsiinis, põllumajanduses, metsanduses ja mujal.

„See tehnoloogia muudab reaalsuseks ajastu, mil kõik on ühendatud. Tänu madalale energiakulule ja pikale aku vastupidavusele võimaldaks kiibid muuta targaks kogu meie elukeskkonna alates tänavavalgustusest ja parkimiskohtadest kuni liiklusmärkideni, mis suudaksid enda töörežiime ise vastavalt ümbritsevale keskkonnale kohandada,“ ütles Kampans, kelle sõnul arvatakse aastaks 2023 olevat sel viisil ühendatud kolm miljardit asja.

Uus standard annab võimaluse plahvatuslikuks levikuks

Demonstratsiooniga tähistati olulist teetähist kitsaribalise asjade interneti plahvatuslikus levikus – eile kinnitas mobiilside 2G, 3G, 4G ja 5G standardeid välja töötav 3GPP uue tehnoloogia standardi, võimaldades hakata töötama teenuse kommertskasutusse viimise suunas.

Hackenbergi ja Kampansi sõnul vajab Tele2 Eesti tehnoloogia pakkumiseks vaid virtuaalset tarkvarauuendust 4G tugijaamades ning on valmis teenuse esimeste seas klientideni viima. Kampans lisas, et Tele2 on koostöö osas juba löönud käed kohaliku idufirmaga Cityntel, mis tegeleb targa tänavavalgustusega.

Aasta tagasi avasid Tele2 ja Nokia Eestis maailma kiireima 4G võrgu sagedusel 2100 MHz.

Targa temperatuurisensoriga varustatud auto valmis katsetuseks
Foto: Aali Lillerog
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755