Autor: Aali Lilleorg • 5. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SmartCap’i uus fondijuht on Sille Pettai

Foto: Erakogu
Sille Pettai asub SmartCap’i valitsetava fondi Early Fund II fondijuhiks fondi investeerimistegevuse ümberkorraldamiseks. Pettai ülesandeks on fondi uue investeerimisstrateegia elluviimine koostöös KredExi ja Euroopa Investeerimispangaga. SmartCapi senine otseinvesteerimistegevus jätkub tänasel kujul kuni reorganiseerimise lõpuleviimiseni.

Arengufondi tegevuse ümberkorraldamise tulemusena reorganiseeritakse senine otseinvesteerimistegevus ja SmartCap viiakse KredExi koosseisu. SmartCapi valitsetav Early Fund II saab ümberkorralduste järel varase arengufaasi ettevõtetele suunatud fondifondiks, mis investeerib raha ärikiirendi-fondidesse ning haldab senistest otseinvesteeringutest moodustatud fondi. Otseinvesteeringute juhtimise üleandmiseks korraldavad Arengufond ja SmartCap konkursi. Konkursile on oodatud osalejad nii Eestist kui ka väljastpoolt. Senised otseinvesteeringud on plaanis üle anda konkursi võitja poolt valitsetavale erafondile, mis jätkab investeeringute haldamist ja jätkuinvesteeringute tegemist.  Kuni erafondi valitseja väljavalimiseni jätkub otseinvesteeringute juhtimine senisel kujul. SmartCapi üleviimine KredExi koosseisu toimub plaanide kohaselt pärast erafondivalitseja valiku konkurssi. 

SmartCapi juhatuse liikme Antti Perli sõnul sai avalikul konkursil kandideerinud Pettai puhul otsustavaks tema pikaajaline fondijuhtimise kogemus rahvusvahelisel tasemel. “Sille on töötanud pikalt siinseid pensionifonde haldavas fondivalitsejas Swedbank Investeerimisfondid ning tema oluliseks tugevuseks on oskus juhtida traditsiooniliste fondide varasid ning investeerida neid varasid muuhulgas ka riskikapitalifondidesse,” ütles ta.

Perli lisas, et SmartCap vajab veel abikäsi kuni muutuste protsessi lõpuni. “Hetkel on otseinvesteeringutega igapäevaselt tegelemas vaid kaks inimest, mistõttu peame kaasama lisajõudu,” rääkis ta.

Täna otseinvesteeringute juhtimisega tegelevad Andrus Oks ja Stanislav Ivanov kommenteerivad kavandataval konkursil osalemist järgmiselt: “Otsustame konkursil osalemise pärast konkursi tingimuste avalikustamist. Kui tingimused on mõistlikud, osaleme konkursil. Portfelli ülesehitamisel on suur töö tehtud, mitmed meie hallatavad ettevõtted on teinud ka exit’i, kuid fond tervikuna on elutsüklis alles poolel teel. Isiklikus plaanis on kahtlemata väärtuslik läbida terve fondi arengutsükkel – just selle põhjal hindavad investorid fondihaldureid.”

Kellel on õigus osaleda fondivalitseja konkursil?

Vastuseks avalikkuses levivale ebaselgusele Oksa, Ivanovi ja teiste SmartCapi praeguste ja endiste töötajate konkursil osalemise õiguse kohta kinnitas SmartCapi nõukogu liige ja KredExi juhataja Lehar Kütt, et ühtegi isikut ei välistata konkursilt ainuüksi tema ametikoha tõttu. Ta täpsustas: “On selge, et konkursil ei saa osaleda SmartCapi juhtorganite liikmed, kes konkurssi ette valmistavad või sellega seotud otsuseid teevad, samuti muud isikud, kel esineb konkursi läbiviimisel või fondivalitseja ülesannete täitmisel huvide konflikt, mida ei saa maandada. Samuti tuleb tagada konkursil osalejate võrdne kohtlemine portfelliettevõtteid puudutava info osas. Andrus Oks ja Stanislav Ivanov konkursi ettevalmistamisel ega otsustamisel ei osale – konkursi tingimused töötatakse välja Euroopa Investeerimispanga juhtimisel ning parima fondivalitseja valib Euroopa Investeerimispanga poolt määratud rahvusvahelistest ekspertidest koosnev komitee. Konkursil kvalifitseeritud pakkujatele tehakse kättesaadavaks pakkumise tegemiseks oluline info võrdsetel tingimustel. Seetõttu ei näe ma hetkel Oksa ja Ivanovi osalemiseks takistusi.”

SmartCap on Arengufondi investeerimisettevõte, mis valitseb Finantsinspektsiooni järelevalve all riskikapitalifonde. Täna investeeritakse aktiivselt SmartCap Early Fund II vahendeid rahvusvahelisele turule suunatud alustavatesse Eesti ettevõtetesse. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755