Autor: Aali Lilleorg • 8. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sertifitseerimiskeskus on üks esimestest kvalifitseeritud usaldusteenuse osutajatest Euroopas

Foto: Kalev Lilleorg
1. juulist hakkas kehtima üleeuroopaline eIDASe määrus, mis reguleerib Euroopa siseturul elektrooniliste tehingute jaoks vajalikke usaldusteenuseid ning kvalifitseeritud usaldusteenuste osutajate nimekirja. AS Sertifitseerimiskeskus on üks esimestest ettevõtetest Euroopas, kelle usaldusteenused on sellesse nimekirja kantud.

eIDASe määruse jõustumisest alates 1.07.2016 on Sertifitseerimiskeskus (SK) kantud usaldusnimekirja kui kvalifitseeritud elektroonilise ajatempliteenuse osutaja, e-templi sertifikaatide ning e-allkirja sertifikaatide teenuse osutaja.

Usaldusnimekirja saamiseks peab kvalifitseeritud teenuseosutaja täitma talle esitatud kõrgeid nõudeid ja läbima vastavushindamise eIDASe määruse ja standardite alusel.

„Oleme Euroopas esimeste hulgas, kes on oma teenustega jõudnud kvalifitseeritud usaldusteenuste osutajate hulka. Kõikidel, kes soovivad kvalifitseeritud usaldusteenuse osutajaks saada, tuleb läbida regulaarne ja sõltumatu vastavushindamine eIDASe määruse ja standardite alusel. Oleme kõik vajalikud hindamised edukalt läbinud ning uhked oma hästi tehtud töö üle. Sellesse nimekirja kuulumine kinnitab veelkord, et SK teenused vastavad kõrgeimale tasemele,“ ütles Sertifitseerimiskeskuse kvaliteedijuht Katrin Laas-Mikko.

eIDAse määruse eesmärk on kergendada piiriülest e-teenuste kasutamist ning luua digitaalses maailmas samaväärne usaldus nagu füüsilises maailmas: ühtsed põhimõtted Euroopa avalikele asutustele elektroonilise identiteedi ja digitaalallkirjade tunnustamiseks; samuti tagada piiriülese digimajanduse arenguks vajalike usaldusteenuste võrreldavus, tunnustamine ning ühtsed toimimisalused. Määrus on suunatud eelkõige avalikele e-teenustele. Selle kohaselt peavad kõik riigid reegleid ühtmoodi tunnustama osana oma siseriiklikust õigusest ning seda ka rakendama.

Usaldusteenused on vajalikud turvaliseks toimetamiseks digitaalses maailmas, näiteks e-allkirjade andmiseks ja nende kontrollimiseks. puhul on tegemist digitaalse templiga, millega tõendatakse digitaalsete dokumentide või andmete terviklikkust ning mis kinnitab, et elektrooniliselt saadetud dokumendid või andmed pärinevad tõepoolest need saatnud asutuselt. puhul väljastatakse ajatempleid, mis kinnitavad, et teatud andmed, mis dokumenti on salvestatud, eksisteerisid teatud kindlal ajahetkel. 

E-templi

Ajatempliteenuse

AS Sertifitseerimiskeskus on akrediteeritud sertifitseerimis- ja ajatempliteenuse osutaja ning nende teenustega seotud tarkvara arendaja ja opereerija. SK väljastab sertifikaate Eesti Vabariigi isikut tõendavatele dokumentidele (ID-kaart, Mobiil-ID, elamisluba, Digi-ID ja e-residendi Digi-ID). SK teenused võimaldavad mitmete riikide kodanikel ja asutustel e-teenustesse sisse logida ja e-allkirju anda.

eIDASest lähemalt räägib 13.septembril toimuval Infoturbe konverentsil Sertifitseerimisekeskuse juhatuse liige Kalev Pihl.

Tutvu konverentsi programmiga lähemalt ja registreeru SIIN

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755