Autor: ITuudised.ee • 14. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericsson liitub elektribusside arendajatega

Foto: Göteborg City
Ülemaailmne IKT-ettevõte Ericsson teatas ühinemisest koostööprojekti ElectriCity partnerite ringiga. Ettevõte soovib arendada ja testida sobivaid transpordilahendusi nutikatele linnadele.

Göteborgi esimene elektribussiliin number 55 avati 2015. aasta juunis. Bussiliin number 55 ühendab Göteborgi Lindholmeni linnaosa ja Chalmersi piirkonda ning seda teenindavad kolm täielikult elektri- ning seitse hübriidmootoriga Volvo bussi. Kolm aastat kestva projekti eesmärk on katsetada ja hinnata, kuidas elektrisõidukite kasutamine ühistranspordis aitab kaasa parema ja säästlikuma linnakeskkonna loomisele, ning uurida, kuidas tehnoloogia praktikas toimib. Bussiliin teenindab 100 000 sõitjat kuus.

„Liinil nr 55 sõitvad bussid on juba meie platvormiga ühendatud ning arendajatel on nutikate rakenduste loomiseks olemas kontrollitud juurdepääs andmetele," ütleb Ericssoni tööstus- ja ühiskonnavaldkonna juht Orvar Hurtig. „Nüüd astume ElectriCity partnerina uue sammu. Tegemist on põneva projektiga, milles saame koos partneritega arendada ja testida sobivaid transpordilahendusi nutikatele linnadele - päriselus."

Bussiliin on keskne osa tööst, mida teeb ElectriCity - ettevõtete, teadlaste ja omavalitsuse koostööprojekt, mille raames uuritakse säästliku ühistranspordi kasutegureid ja potentsiaali.

ElectriCity uuringutest selgub, et nii sõitjad kui ka juhid hindavad elektribussiliini kõrgelt ning et bussid, laadimisvõrk ja bussipeatused isegi ületavad ootusi. Ühistranspordi korraldaja Västtrafiki andmetel on sõitjad teenusega üldiselt väga rahul. Hästi suhtutakse tõsiasja, et bussid kasutavad taastuvat energiat, ning Chalmersplatseni ja Teknikgatani bussipeatusi hinnatakse samuti kõrgelt. Umbes 80% sõitjatest peavad oluliseks bussides pakutavat tasuta WiFit ja koguni 93% leiab, et suur pluss on bussi madal müratase. 

Projektis teevad Ericssoniga koostööd Volvo Group, Chalmersi Tehnikaülikool, Swedish Energy Agency (Energimyndigheten), Västra Götalandi omavalitsus, Göteborgi linn, Göteborg Energi, Västtrafik, Akademiska Hus, Chalmersfastigheter, Älvstranden Utveckling, Business Region Göteborg, Keolis, Lindholmeni teaduspark ja Johannebergi teaduspark.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755