Autor: Aali Lilleorg • 27. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjatel hea meel: President aitab Tartu idufirmadel kasvada

Foto: Garage48 HUB Tartu
President Toomas Hendrik Ilves külastas 26. juulil koos abikaasaga Tartus tegutsevaid IT-ettevõtteid ning kohtus Garage48 HUB Tartu ruumides kohalike idufirmade kogukonna esindajatega, kus arutati üheskoos viimaseid arenguid Tartu ettevõtluskeskkonnas. Ettevõtjad jagasid rõõmu toimunud arutelude üle.

IT-ettevõtetega tutvumine algas start-up ettevõtte Weekdone külastusega, kus on loodud meeskondadele mõeldud tiimijuhtimise, eesmärkide seadmise ja sisekommunikatsiooni lahendus.

Seejärel külastas presidendipaar oma valdkonnas maailma üheks tipptegijaks tõusnud ettevõtet Fortumo, kes pakub teenuseid juba 90s riigis ning kelle klientide seas on Google, Spotify, Microsoft, EA, Alibaba jpt. Üheks aruteluteemaks oli ka viimastel aastatel Aasias, Lähis-Idas ja Ladina-Ameerikas aset leidnud interneti- ja mobiilikasutajate arvu massiivne kasv, millest Eesti firmad võiksid kasu lõigata. 

Vestlused krüptograafia tuleviku, salajaste andmete analüüsivahendite, seiresüsteemide ja turvalise andmevahetuse teemadel toimusid kohtumisel Cybernetica Tartu meeskonnaga.

Garage48 HUB Tartu ruumides organiseeritud lõunal esindasid arutelul Tartu idufirmasid Rein Lemberpuu Contriber’i, Garage48 HUB Tartu ja SPARK’i esindajana; Aleksander Tõnnisson Buildit’i riistvara kiirendist; Marti Soosaar SportID-st; Priit Salumaa Mooncascade’st, Triin Kask GreenhouseCI’st; Jüri Kaljundi Weekdone’st, Richard Murutar SprayPrinter ’ist ja Janek Timmas, Waystone’ist.

Lõunakohtumisel vahetati mõtteid Tartu ettevõtluskeskkonnast ja tõdeti, et Tartu on hea koht alustavatele ettevõtetele, sest sellest on huvitatud nii linn, Tartu Ülikool kui ka kohalik ettevõtjate kogukond. Just kogenud ettevõtjad tahavad panustada ettevõtlusaktiivsuse suurendamisse ja on alustavaid ettevõtjaid valmis aitama vajalike oskuste ja teadmiste saamisel.

“President Ilvese puhul oli kiiduväärt tema abivalmidus kohalikke idufirmasid välisriikides tutvustada. Ta oli väga huvitatud, et me jagaksime temaga infot sellest, mis Tartu IT-valdkonnas toimub ja mis ettevõtted siin tegutsevad, et ta saaks näiteks oma Twitteri järgijatele meie säutse edastada,” sõnas Triin Kask, GreenhouseCI kaasasutaja.

President Ilves tõi välja ideid, kuidas võimendada kohalike idufirmade globaalset mõõdet ja nähtavust ning lubas omalt poolt igati kaasa aidata Eesti idufirmade tutvustamisele välisriikides ka pärast oma ametiaega Eesti Vabariigi presidendina.

Rein Lemberpuu kasutaski võimalust ning kutsus riigipead osalema 9. detsembril Tartus toimuval ettevõtluskonverentsil sTARTUp Day, kuhu oodatakse üle tuhande IT ja ettevõtlushuvilise. President Ilvese soovitusel loodi ka eraldi Twitter’i kasutajanimi Tartu idufirmade (inglise keeles startup) kogukonnale, sTARTUpTartu, mida ürituse kohta käiva info jagamiseks saab kohe kasutama hakata.

Foto: Vabariigi Presidendi kantselei
Foto: Toomas Välja
Foto: Gabriela Liivamägi
Vasakult Richard Murutar, Aleksander Tõnnisson ja Triin Kask
Foto: Gabriela Liivamägi
Foto: AS Cybernetica

Presidendiga kohtunud ettevõtjad jagasid sotsiaalmeedias pilte ja kirjutasid juurde kommentaare.

Mooncascade postitas oma Facebooki lehel: „Oli suur au olla koos inimestega, kes hoiavad Eesti IT valdkonna elava ja löögivalmis.“

Fortumo postituses seisab, et neil oli hea meel võõrustada oma Tartu kontoris maailma kõige IT teadlikumat presidenti Hr Toomas Hendrik Ilvest ja tema abikaasat. „Meil oli kasulik vestlus digitaalse majanduse tulevikust, võrguneutraalsusest, digitaalsest ühisturust ja võimalustest, mida Eesti IT ettevõtted globaalselt loovad.“

Lisaks postitas Rain Rannu ka oma isiklikul kontol: „Võõrustasime täna president Toomas Hendrik Ilvest ja Ieva Ilvest. Rääkisime digitaalmajanduse tulevikust, äri tegemisest arengumaades ning e-Eesti arengutest. Lisaks näitasime kuidas Fortumo makse abil Google Play poes Pokemoni kuule osta.“

Sprayprinteri Facebooki lehelt võib ka lugeda, et head meelt tunti võimaluse üle osaleda presidendiga kohtumisel, kus olid kohal sTARTUp kogukonna helgemad pead ning et see oli meeldiv ja silmi avav kogemus.

Garage48 HUB Tartu lehel oli terve rida erinevaid postitusi ja vastusena uudishimulikule postitati selgitus, et suurepärases arutelus räägiti täpsemalt kuidas müügi ja turundamise võimaluste suurendamiseks võiksid arengud jätkuda.

Selle peale teatas Contriber, et viis ellu presidendi ettepaneku ja lõi Tartu startup kogukonna Twitteri konto.  

Tartus on IT, tehnoloogia ja riistvara ettevõtete kogunemiskohaks kujunenud kaks maja, Raekoja platsis asuv sTARTUp Hub ning selle lähedal üle jõe Narva mnt-l asuv SPARK hoone. Neis tegutseb üle 200 ettevõtja rohkem kui kolmekümnest erinevast ettevõttest. Rein Lemberpuu hinnangul tegutseb täna Tartus ligi 4000 IT-spetsialisti ja see arv kasvab pidevalt.

Foto: Garage48 HUB Tartu
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755