Autor: Aali Lilleorg • 28. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üleeuroopaline avalik debatt kosmoseteemade mõistmiseks ja tulevikuvõimaluste suunamiseks

Foto: Pixabay
Euroopa Kosmoseagentuur (ESA), mille liikmeks sai eelmisel aastal ka Eesti, korraldab 10. septembril ulatusliku avaliku debati, kuhu oodatakse osalema üle 2000 inimese 22st Euroopa riigist. Ka Eesti inimestel on olenemata tegevusalast, valdkonnast või teadmistest võimalus kaasa lüüa.

ESA soovib 10. septembril toimuva arutelu tulemusel teada saada, milline on liikmesriikide kodanike nägemus ESA tulevikust: milliseid missioone kavandada, milliseid maapealseid probleeme lahendada kosmosetehnoloogiate abil.

„Kosmos on kallis ning ei kannata vigu. Samas on tehnoloogia areng teinud kosmose kättesaadavaks nii erafirmadele kui ka eraisikutele. Kuidas ja millises suunas peaks maailma ainus riikidevaheline kosmoseagentuur edasi arenema, seda soovibki ESA teada,“ ütles Eesti delegatsiooni juht ESA juures Madis Võõras.

Osalema pääsemine valiku alusel

Osalejate arv on piiratud ning igast liikmesriigist valitakse registreerunute seast arutelule osalema kindel hulk erineva profiiliga inimesi. Debatt toimub kõigis 22 ESA liikmesriigis samaaegselt. Eestis on debati toimumiskohtadeks Tallinn ja Tartu (Tõravere).

Debati keskmes on Euroopa kosmosepoliitika ning osalejad saavad võimaluse avaldada arvamust ja defineerida ühiselt kõigi praeguste ja tulevaste kosmoseprogrammide prioriteete. Avaliku debati tulemused kogutakse kokku vahetult peale arutelu toimumist ning edastatakse ESA peadirektorile, Jan Woernerile, kes ka 15. septembril Eestisse lühivisiidile saabumas on.

ESA debati eesmärgiks on kaasata Euroopa elanike kosmoseteemalisse dialoogi. Septembris toimuv Euroopa kosmosepoliitika avalik arutelu on selliselt ainulaadne, sest esimest korda käsitletakse kosmose tulevikku üritusel, mis hõlmab nii suurt hulka riike. Kosmoselennud, -teadus, -uuringud, -tehnoloogia ja innovatsioon ei puuduta vaid valdkondlikke ettevõtteid ja agentuure, vaid võivad olla abiks ka ühiskonnaprobleemide lahendamisel ning pakkuda inspiratsiooni tulevatele põlvkondadele.

Üritust korraldab Euroopa Kosmoseagentuur ja koordinaatoriks on Prantsuse agentuur Missions Publiques, mille korraldustööd toetavad ka ESA liikmesriikide kohalikud organisaatorid.

Eestis organiseerib arutelu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juures tegutsev Eestii Kosmosebüroo koos Tartu Observatooriumi ja TTÜ Mektoryga.

Debatt toimub laupäeval, 10. septembril Tallinnas ja Tartus.  Arutelu on kogu päeva toimuv sündmus, kus igas riigis kohtuvad näost näkku 100 tavakodanikku.

Eelteadmised kosmosest ei ole vajalikud

Ürituse käigus saavad osalejad teada kosmosest ja ESA mandaadist ning kosmose valdkonnas tehtavast tööst. Arutelud toimuvad väikestes rühmades. Arutelu tulemused annavad omapoolse panuse kosmose tuleviku ja selle mõjude uurimisse. Osalemine ei eelda kosmosealaseid eriteadmisi.

Eelregistreerumine ja lisainfo: http://www.citizensdebate.space/et_EE/home  

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755