Autor: Aali Lilleorg • 3. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurinvesteering Aasiast toob Eestis arendatavad tulevikutehnoloogiad tavatarbijale lähemale

Foto: Eiko Kink
Malaisia riskikapitali investeerimisfirma FirstFloor Capitali juhtimisel sai 13 miljoni euroni küündiva uue investeeringu Eesti ettevõte Skeleton Technologies, millel on nüüd potentsiaal rahvusvahelise superkondensaatorite turu muutmiseks ja areneda kasutusvalmis energiasalvestitele spetsialiseeruvaks ettevõtteks.

C-vooru investeering, mis hõlmab ka olemasolevaid investoreid UP Invest ja Harju Elekter, tõstab ettevõtte sõnul koguinvesteeringute mahu 26,7 miljoni euroni ning võimaldab viia grafeenist superkondensaatorid massiturgudele. Eesmärk on liikuda ka väärtusahelas ülespoole ja pakkuda klientidele “võtmed kätte” energiasalvesüsteeme.

Global Cleantech 100 ettevõtete hulka kuuluv Skeleton Technologies kasutab FirstFloor Capitali investeeringut superkondensaatori ja selle elektroodi disaini optimeerimiseks, et saavutada suurem mahtuvus ja tööpinge. Sellised muutused avavad ettevõtte ainulaadse grafeenipõhise materjali, mida tuntakse ka kui karbiidset päritolu süsinikku, täielikud võimalused.

FirstFloor Capitali tegevjuht Fahmi Hamzah ütles, et Skeleton Technologies arengueesmärkide kiire saavutamine näitas ettevõtte sobivust FirstFloori suure arengupotentsiaaliga tehnoloogiafirmade portfelli lisamiseks. „Me usume, et ettevõttel Skeleton Technologies on suur potentsiaal mitte üksnes rahvusvahelise superkondensaatorite turu muutmiseks oma patenteeritud grafeenist superkondensaatorite abil, vaid areneda ka kasutusvalmis energiasalvestitele spetsialiseeruvaks ettevõtteks.” Tema sõnul kinnitavad automatiseeritud tehase käivitamine Eestis ning Saksamaale Dresdeni lähistele rajatava tehase skaleerimine 2017.a. alguseks ettevõtte kindlat liikumist seatud eesmärkide suunas.

„FirstFloor Capitali investeerimisstrateegia on keskenduda suure arengupotentsiaaliga ettevõtetele ja tehnoloogiaettevõtetele, millel on ainulaadne konkurentsieelis, jätkusuutlik väärtuspakkumine ja tugev juhtkond – Skeleton Technologies vastab selles osas kõigile nõuetele,” lisas Hamzah.

Skeleton Technologies OÜ tegevjuht Taavi Madiberk märkis, et tulevikus on ettevõtte strateegiline eesmärk võimendada oma konkurentsieelist liikudes komponentide tarnijast energiasalvestite lõpplahenduste pakkujaks, mis loob realistliku võimaluse kasvada superkondensaatorite turu põhitegijaks.

„Tesla asutaja Elon Musk tegi julge ennustuse, et tulevikutehnika, nt elektrisõidukite, puhul on läbimurdeks superkondensaatorid ja mitte akud. Skeleton Technologies teeb tuleviku tegelikkuseks juba praegu, kommertsialiseerides edukalt grafeenipõhist superkondensaatorite tehnoloogiat, mis on viimase kümnendi suurim läbimurre nii energia-, kui võimsustiheduses,” rääkis Madiberk. Tema sõnul kavatseb ettevõte jätkata mahukate investeeringutega teadus- ja arendustegevusse, et suurendada veelgi konkurentsieelist turul, mille väärtus tööstusanalüütikute hinnangul on 2025. aastaks 8,3 miljardit USA dollarit.

„Meie jaoks on FirstFloor Capitali investeering murdepunkt, märkides laienemist väljapoole Euroopat Aasia arenevatele turgudele. Eelkõige näeme peamise kasvupiirkonnana Kagu-Aasiat, mis on siiani olnud laiemalt alahinnatud,” lisas ta.

Läinud kuul teatas ettevõte projektipartnerlusest, et arendada koostöös Prantsuse firmaga Flying Whales tööstuslikeks transpordirakendusteks uus põlvkond õhulaevades. See on jätkuks ettevõtte Skeleton Technologies väljatöötatud kõrgtehnoloogiliste superkondensaatorite lahendustele Euroopa Kosmoseagentuuri projektis; maailma esimesele maanteeveokite kineetilise energia varumissüsteemile (KERS) ja veokite käivitusmoodulile.

Superkondensaatorid on suure võimsusega energiasalvestid, mille võimsustihedus võrreldes parimate akutehnoloogiatega on üle 100 korra suurem ja millel on miljon laadimistsüklit.

Skeleton Technologies toodab Euroopas superkondensaatoreid ja pakub töökindlaid suure võimsuse, energiatõhususe ja pika kasutuseaga salvestuslahendusi eri tootmisharudes. Tegemist on superkondensaatorite tootjaga, kes kasutab tootmises tõenäoliselt ainsana nanopoorset karbiidset päritolu süsinikku ehk grafeeni, et saavutada globaalne läbimurre jõudluses ja pakkuda võrreldes konkureerivate toodetega kaks korda suuremat energiatihedust ning viis korda suuremat võimsustihedust.

Skeleton Technologies'i kliendibaas ulatub juhtivatest esmatasandi autotootjatest ja tööstusseadmete algseadmete valmistajatest kuni veokiparkide käitajate ning kosmonautika peatöövõtjateni.

Ettevõte, mis valiti hiljuti maailma saja mõjukaima uuenduslikke ja puhtaid energialahendusi välja töötava ettevõtte (Global Cleantech 100) hulka, annab tööd 75 inimesele, sealhulgas üheksale teadusdoktorile, ning sellel on kolm tütarfirmat: Skeleton Technologies GmbH, mis asub Grossröhrsdorffis Saksamaal ning tegeleb tootmise ja müügiga; Tallinna lähistel asuv Skeleton Technologies OÜ, mis tegeleb teadus- ja arendustegevuse ning piloottootmisega; ja Skeleton Technologies OY Soomes, millel on kõrgtehnoloogiline teadus- ja arenduslabor.

FirstFloor Capital on riskikapitalinvesteerimisfirma, mis investeerib suure arengupotentsiaaliga, ainulaadsete konkurentsieelistega, jätkusuutlike väärtuspakkumistega ja tugeva juhtkonnaga tööstusettevõtetesse, mis tegutsevad infotehnoloogia, mobiilside, kommunikatsioonide ja bioteaduste valdkonnas. FirstFloor Capital aitab portfelli kuuluvatel ettevõtetel liikuda rahvusvahelistele turgudele, luua kasvu kiirendavaid strateegilisi partnerlussuhteid ja seeläbi luua maailmaklassi kuuluvaid ettevõtteid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755