Autor: Aali Lilleorg • 10. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ossinovski: andmed Soome ja Eesti vahel tuleb saada liikuma

Foto: Raul Mee
Eesti ja Soome vahel peab toimima piiriülene automatiseeritud ravi- ja töötuskindlustuse andmete vahetus, mis aitaks parandada teenuste kättesaadavust ja vähendaks bürokraatiat, ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski eile Helsingis toimunud kohtumisel Soome sotsiaalteenuste ministri Juha Rehulaga.

„Kuna väga palju Eesti ja Soome inimesi liigub regulaarselt kahe riigi vahel, siis tuleb nende inimeste elu lihtsustamiseks saada andmed liikuma nii tervise kui muudes valdkondades,“ sõnas minister Ossinovski. „Paljudel Eesti inimestel on Soomes elades ja töötades vaja esitada Soome ametiasutustele erinevaid tõendeid Eesti registritest, mille esitamine suurendab Eesti saatkonna ja ametiasutuste halduskoormust ning muudab asjaajamise kohmakaks. Samal ajal on kõik vajalikud andmed elektroonilistes registrites olemas ning meil on vaja lihtsalt saada Soome ja Eesti ametiasutuste andmebaasid omavahel automatiseeritult suhtlema. Olemasolev X-tee, mille Soomegi kasutusele on võtnud, on selleks hea platvorm.“

Kõige esimese praktilise sammuna viiakse ellu digiretsepti piiriülene kasutamine Eesti ja Soome vahel, mille tulemusena tekib Soome elanikel võimalus osta digiretsepti alusel ravimeid Eestist ning Eesti elanikud saavad digiretsepti alusel osta ravimeid Soomest. Paralleelselt töötatakse ka teiste andmete automatiseeritud liikumise kallal.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kohtus visiidil Helsingisse perede ja sotsiaalteenuste ministri Juha Rehula, justiits- ja tööministri Jari Lindströmi ja Soome Sõltuvusainete Kuritarvitamise Ennetamise Assotsiatsiooni (EHYT) esindajatega ning külastas Soome sotsiaalkindlustusametit (KELA). Visiidi fookuses oli IT-alane koostöö ja alkoholipoliitika.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755