Autor: Aali Lilleorg • 27. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hackathon'il arendatakse lahendusi epideemia peatamiseks

Žürii liige ja mentor Ain Aaviksoo idee arendamiseks mõtteid vahetamas.
Foto: HIVDigital
Tallinna Teaduspargis Tehnopol on sel nädalavahetusel toimumas HIVdigital hackathon, mis tõi kokku üle 80 digilahenduste arendaja ja neid nõustava HIV-valdkonna asjatundja. Konkursile esitatud ideedest pooled on hackaton'il edasi arendamisel ja konkureerivad 30 000 eurosele auhinnafondile. Korraldajatele teadaolevalt on HIVdigital hackathon maailma esimene HIV-positiivsete inimeste heaolu parandamisele pühendunud hackathon.

Hackathon on HIVdigital konkursi ideede genereerimise etapi haripunkt. Konkursile laekus 14 ideed, kuidas infotehnoloogia abil HIV-positiivste inimeste ja nendega töötavate spetsialistide vajadusi ja probleeme lahendada. Hackathon’i  käigus peavad need ideed valideeritud saama,“ sõnas Connected Health klastri innovatsioonivaldkonna juht Kitty Kubo. Ideedega edasitöötamiseks tuli kokku üle 80 inimese, nende hulgas  IT-arendajad, ettevõtjad, disainerid, ametnikud, meditsiinitöötajad, patsiendid ja nende esindajad jt. Pühapäeva õhtuks on väga esinduslik žürii valinud ühe või mitu kõige suurema potentsiaaliga ideed, mille vahel läheb jagamisele 30 000 eurot.“

„Kui täna paistame me Euroopa ja ka maailma kaardil silma suure HIV levikuga, siis ma usun, et konkursiga HIVdigital saab Eesti olla eeskujuks paljudele teistele. Meie võimeid tugeva digiriigina peab üha rohkem saama ära kasutada oluliste sotsiaalsete probleemide lahendamisel nagu seda HIV epideemia Eestis on,“ lisas Kubo. 

GlaxoSmithKline Eesti OÜ esindaja Toomas Pruunsilla sõnul on HIVdigital konkursi  juhtmõtteks, et leitaks ja arendataks välja lahendused, mis aitaks päris inimeste päris probleeme lahendada. „Maailmas on UNAIDS andmeil kokku ligi 40 miljonit HIV-positiivset inimest, kellest suur osa ei tea, et nad on viiruse kandjad ja suur osa neist ei saa ka ravi. Eesti on uute nakatumiste poolest Euroopa Liidus 1. kohal – 24 uut nakatunut 100 000 elaniku kohta aastas ning suuremal osal HIV-positiivsetest ei ole viirus kontrolli all. Iga lahendus, mis meie ettevõtmisest sünnib, peab andma panuse epideemia peatamisele nii Eestis, kuid miks mitte ka maailmas,“ selgitas Pruunsild.

Konkukursil 2 etappi

Konkursi HIVdigital 100 000 euro suurune auhinnafond läheb väljajagamisele kahes etapis. 26.–28. augustil Tallinnas toimuv hackathon lõpeb žürii poolt suurema potentsiaaliga ideede väljavalimisega ja otsuse tegemisega auhinnaraha jagamise osas. Auhinnafond on esimeses etapis kokku kuni 30 000 eurot. Rahalisele auhinnale lisandub tasuta ekspertnõu Tehnopoli kogenud mentoritelt ja korraldajate poolt kaasatud HIV valdkonna ekspertidelt. Auhinnaraha saamise eelduseks selles etapis on lahenduse arendaja kinnitatud soov konkursi ajaraamides ideest prototüüp arendada. Prototüüpidest omakorda valitakse 2016. aasta detsembris parim või parimad, millele eraldatakse valmislahenduste testimiseks ja arendamiseks kuni 70 000 eurot.

Konkursi žüriisse kuuluvad:

Külle Tärnov, Eesti tervisetehnoloogia klastri Connected Health tegevjuht

Ain Aaviksoo, Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantslerThom van Every, ViiV Healthcare innovatsiooniüksuse juhtJuta Kogan, Ida-Viru Keskhaigla ja Linda Kliiniku infektsioonist ja perearstAljona Kurbatova, Tervise Arengu Instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja.Kersti Kink, Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku ambulatoorse osakonna juhataja ja infektsioonistAnna Žakowicz, AIDS Healthcare Foundation’i Euroopa büroo asejuhtNiko Dedes, Kreeka HIV-positiivsete ühenduse Positive Voice asutaja ja president ning HIV-patsientide esindaja Euroopa tasandil.

Hackaton'il arendamisel 7 lahendust

HIVdigital konkursile esitatud 14 ideest jätkab võistlust 30 000 euro suurusele auhinnafondile 7, mis kõik on suunatud sellele, kuidas infotehnoloogia abil HIV-positiivsete inimeste ja nendega töötavate spetsialistide vajadusi ja probleeme lahendada. Konkursiga otsitakse lahendusi, mis on vajalikud ja rakendatavad nii Eestis kui ka mujal maailmas. Need samad lahendused võiksid olla väga edukalt kohandatavad ka teiste krooniliste haigustega seotud probleemide lahendamisele.  

7 võistlust jätkavast ideest on mitmed suunatud sellele, kuidas patsiendile mugaval kujul info pakkuda ning kuidas hõlbustada patsiendi ja temaga töötavate spetsialistide vahelist koostööd ja infovahetust. On ka neid ideid, mis destigmatiseerivad ja julgustavad inimesi HIV testi tegema ning neid, mis pakuvad arstidele otsustustuge HIV testimisel ja diagnoosimisel.

Hackathon’i võitjad selguvad pühapäeva õhtul.

HIVdigital konkursi korraldajad on Tallinna Teaduspark Tehnopol poolt juhitud Eesti tervisetehnoloogia klaster Connected Health ja GlaxoSmithKline Eesti. Partnerid on Sotsiaalministeerium, Linda Kliinik ja AIDS Healthcare Foundation. Konkurssi rahastab ViiV Healthcare Positive Partnerships programmist.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755