Autor: ITuudised.ee • 30. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisminister Kaljurand küberekspertide kohtumisel: Eesti õigus ja kohustus on olla eeskujuks IKT alal

Foto: Välisministeerium
Välisminister Marina Kaljurand võttis eile, 29. augustil riikliku eksperdina osa New Yorgis toimuvast kõrgetasemelisest ÜRO küberekspertide rühma nõupidamisest, milles arutleti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) võimaluste üle rahvusvahelise õiguse ning julgeoleku kontekstis. Kaljurand rõhutas kohtumisel Eesti ja teiste riikide rolli IKT alaste kogemuste jagamisel.

„Ajal, mil maailmas on kasvamas küberrünnakute arv, on riikidel, kes on edukad IKT alal, eelised ja vastutus küberjulgeoleku tagamisel - läbi koordineeritud koostöö nii riiklikul kui rahvusvahelisel tasandil,“ ütles Kaljurand. Ta kinnitas, et Eesti peab oluliseks riigisisese küberjulgeoleku tagamist ja rahvusvahelist koostööd küberjulgeoleku valdkonnas.

Kaljuranna sõnul on oluline meeles pidada, et rahvusvaheline õigus kehtib ka küberruumis. “Siiski on selle kohaldamises küsimusi, mida arutada, täpsustada ja milles kokku leppida. Eesti saab olla eeskujuks, kuidas riigid täidavad rahvusvahelisi norme ja rahvusvahelist õigust IKT valdkonnaga seonduvates küsimustes. See on Eesti õigus ja kohustus,“ ütles välisminister.

Kaljurand on Eesti ekspert ÜRO valitsusekspertide grupis alates 2014. aastast. ÜRO küberekspertide rühma ülesanne on uurida ohte küberruumis ja rahvusvahelise õiguse kohaldamist ning anda riikidele soovitusi uute normide väljatöötamiseks ja koostöö tõhustamiseks.

Foto: Välisministeerium
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755