Autor: ITuudised.ee • 31. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuue aastaga nullist miljarditesse

Foto: Veiko Tõkman
2010. aastal lõi Ilkka Paananen koos viie kaaslasega mobiilimänge loova ettevõtte Supercell. Helsingis paarikümneruutmeetrisest kontoritoast alguse saanud firma väärtuseks pakutakse praegu 10 miljardit eurot. Päevane kasum ulatub 2 miljonini. Oma teekonnast tippu käis Paananen täna toimunud Ernst & Youngi aasta ettevõtja ümarlaual rääkimas.

Kõik ei olnud algusest peale roosiline. „Esimesed kaks aastat olid väga rasked, tegime palju vigu,“ tõdes Paananen firma algusaastaid kirjeldades. Mänge ei saatnud loodetud menu. Käive praktiliselt puudus ja investeeringud jooksid liiva. „Mingil hetkel levisid Helsingis meie kohta kuulujutud, et oleme investeeringutena saanud nii palju raha, kuid kõik mis me loome, on jama,“ meenutas ta.

Mõnes mõttes kadestame Eestit. Meile tundub, et viis, kuidas te töötate, on kiire, innovaatiline ja tõhus – hea näide sellest on e-residentsuse idee. Soome tundub mulle Eesti kõrval natuke koha peal tammuv või aeglane. Olen pikalt tahtnud siia tulla, et tutvuda kohaliku idufirma scene'iga. Usun, et Stockholm, Helsingi ja Tallinn saaksid idufirmanduses koostööd tehes olla veelgi palju enamat kui praegu. Usun, et lähima 5–10 aasta jooksul tuleb Eestist samuti multimiljardieurone edulugu.

Parimad inimesed, parim ettevõte

Ühe olulise veana tõi Paananen välja selle, et nad palkasid liiga palju ja liiga kiiresti. „Ettevõtte kultuur muutus. Olime küll palganud õiged inimesed, kuid töökeskkonna vahetudes ei nautinud pikaajalised töötajad enam uusi olusid ning tahtsid lahkuda,“ selgitas ta. Firmas töötas ühel ajahetkel 400 inimest, praegu on neid poole vähem. „Enam me seda viga ei tee,“ toonitas Paananen. Viimase kolme aasta jooksul on tema sõnutsi „kultuuri eest paremini hoolt kantud“. Aastas on juurde palgatud keskmiselt 25 inimest.

Supercelli personalipoliitikat iseloomustab ka nende visioon või sloganThe best people make the best games (parimad inimesed loovad parimaid mänge – toim). Paananeni sõnul ei otsi Supercell mitte Soome ega Euroopa, vaid maailma parimaid inimesi. „70% inimestest, keda me palkame, tulevad väljastpoolt Soomet,“ selgitas ta.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755