Autor: ITuudised.ee • 31. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome astub Eesti jälgedes ja reformib tippdomeeni halduse

Foto: Pixabay
5. septembril avaneb kõigile võimalus registreerida Soome .fi domeene, mis seni olid kättesaadavad ainult Soome ettevõtetele ja kodanikele.

Lisaks sellele muudavad eeloleval esmaspäeval kehtima hakkavad reeglid Soome tippdomeeniregistri haldamise mudelit ja domeeni registreerijate teenindamine delegeeritakse kohaliku tehnilise järelvalveameti Viestintävirasto poolt akrediteeritud registripidajate õlule. Sama mudel on kasutusel juba enamuse tippdomeenide, sh Eesti .ee puhul.

Tippdomeeni halduse reform on osa ulatuslikust Soome digitaalse kommunikatsiooni seadusandlust värskendavast seaduste paketist “Tietoyhteiskuntakaari” ja valitsuse “Norminpurku” initsiatiivist, mille eesmärgiks ettevõtete ja kodanike igapäevaelu lihtsustamine seadusandluse keerukuse vähendamise läbi.

Soome tippdomeeni registripidajana on volitatud tegutsema ka Eesti suurim domeenide registripidaja Zone.ee, mis avas täna, 31. augustil .fi domeeni-taotluste eelregistreerimise. Nagu näitas .ee domeenireform, on just registreerimisvõimaluse avanemise hetk parim aeg saada endale huvipakkuv sõnaline või ärinime kaitseks vajalik domeen. Kuna domeenide registreerimine käib taotluste registrisse laekumise järjekorras, pakub taotluse eelnev vormistamine võimaluse jätta võistlusmoment arvuti hooleks.

“Meil on äärmiselt hea meel, et Soome riik sellise sammu astus,” kommenteeris uuendusi Zone.ee juhatuse liige Ardi Jürgens. “Soome on mitme Eesti majandussektori jaoks tähtsaim sihtturg ja võimalus siduda oma tooteid ning teenuseid küberruumis Soome rahvusliku identiteediga edendab meie majandussuhteid kindlasti veelgi.”

Eesti ettevõtjatele soovitab Soome tippdomeeni ka Viestintävirasto tippdomeeni halduse valdkonna juht Juhani Juselius: “Viestintävirasto nimel on mul hea meel kutsuda üles kõiki Eesti ettevõtteid Soome domeene registreerima."

Ettevõtjatel tasub võtta hetk ja panna kahele olulisele küsimusele vastamiseks pea tööle :

Kas mõni oluline ärinimi, kaubamärk või tunnus vajaks Soome turul kaitsmist?Kas .fi domeeni kasutuselevõtt looks uusi kasvuvõimalusi?

Kui vastus emmale-kummale küsimusele oli jaatav, siis tasub kindlasti valmistuda Soome tippdomeenis oma domeeni registreerimiseks.

Olemasolevatele .fi domeeni omanikele tähendab registrimudeli vahetumine vajadust kiireks tegutsemiseks vaid siis, kui domeen on registreerinud otse registris või domeen on registreeritud vahendaja juures, kes ei hakka registripidajaks. Selliste domeenide omanikud peavad enne oma senise registreeringu aegumist leidma endale registripidaja, kes aitaks tulevikus domeeni pikendada, nimeserverikirjeid ning kasutajaandmete muuta jne, sest Viestintävirasto neid teenuseid enam otse ei paku. Samuti peab registripidaja pakkuma edaspidi domeeni omanikule kasutajatuge.

Täpsemat infot Soome tippdomeeni reformi kohta on võimalik leida Zone.ee blogis aadressil https://zone.ee/blogi ja Viestintävirasto lehel https://domain.fi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755