Autor: Aali Lilleorg • 7. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste loodud startupil on ambitsiooni saada maailma suurimaks

Foto: Tebo
Õppematerjalide jagamise platvormi Tebo veebis saavad õpetajad omavahel jagada õppematerjale, viia läbi interaktiivseid teste ja kontrolltöid ning jälgida oma õpilaste õppetegevust. Tebo ühe looja Tõnis Kusmini sõnul on ettevõtte ambitsioon pärast 6-kuulist Tšiili kiirendis osalemist ei rohkem ega vähem, kui saada maailma suurimaks õppematerjalide jagamise platvormiks.

Kusmin tõdeb, et ambitsioon on suur, kuid Tebol on teiste sarnaste platvormide ees olulisi eeliseid. „Mitte üheski teises õppematerjalide jagamise platvormis pole kõik õpetajate jaoks olulised funktsioonid koos“, põhjendab ta. Näiteks saab Tebo õpiveebis lisaks õppematerjalide otsimisele ja haldamisele saata selle kaudu ka õpilastele kodutöid, viia läbi teste ja kontrolltöid, näidata õppevideoid ja jälgida oma õpilaste õppetegevust“. Samuti makstakse populaarseimate õppematerjalide üleslaadijatele rahalist preemiat. Nii on õpetajatel Tebo õpiveebi abil võimalik teenida lisasissetulekut.

Tebo lahendab õpetajate probleeme

Kusmin tõdeb, et õpetajate probleemid on üle maailma üsna universaalsed. „Laias laastus võib öelda, et õpetajad on kas ülekoormatud, vähetasustatud või halvimal juhul mõlemat korraga. Neid probleeme üritabki Tebo õpiveeb lahendada või vähemalt leevendada,“ selgitab ta. Probleemi illustreerimiseks toob Kusmin näite, kus üks bioloogiaõpetaja otsis oma õpilastele klassis näitamiseks sobivat videot 4 tundi. „Jah, videoid iseenesest on internetiavarustes palju, kuid enamik neist pole õppetööks sobilikud. Samuti pole teiste keskkondade otsingumootorid loodud õppematerjalide otsimiseks. Tebo keskkonnas leiab õpetaja teiste õpetajate poolt üles laetud õpematerjalide seast endale sobiva leida minutitega,“ lisab ta.

Kõige olulisem teadmine Tšiilist

Tebo meeskond on just hetkel tagasi kolimast Tšiilist, kus startup osales  6-kuulises ärikiirendis ning sisenes oma teenusega Ladina-Ameerika turule. Ladina-Ameerikas on Tebo kasutajateks registreerunud 1800 õpetajat. „Kõige olulisem teadmine, mis meil Tšiilis kinnistus, on see, et Tebo lahenduse jaoks on olemas väga suur turg,“ ütleb Kusmin.

Mis järgmiseks plaanis?

Hetkel on Tebo peamiseks fookuseks uute investorite kaasamine. „Sügisel teeme näiteks kampaania Funderbeami keskkonnas, et inimesed, kes tahaksid startup-ettevõttesse  investeerida ja selle edust osa saada, kuid ei oma selleks kümneid tuhandeid eurosid, saaksid investeerida ka väiksemaid summasid,“ ütleb Kusmin. Lisaks tegeletakse Tebo platvormi tutvustamisega Eesti koolides, materjalide panka sisu kogumise ja platvormi enda täiustamisega.

Tebo õpiveeb on 2015. aastal eestlaste poolt loodud õppematerjalide jagamise platvorm, mis tegutseb täna Eestis, Tšiilis ja Argentiinas. Tänase seisuga kasutab Tebo õpiveebi 6000 õpetajat ja 9000 õpilast ning üles on laetud juba üle 10 000 õppematerjali.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755