Autor: ITuudised.ee • 16. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SmartEnCity projekti abil luuakse Tartusse nutikas linnaosa

Pilootala kaart
Foto: Kuvatõmmis
Volikogu kinnitas täna nutika linna pilootala korterelamutele rekonstrueerimistoetuse andmise korra. SmartEnCity projekti toel saab Tartu kesklinna hruštšovka-tüüpi elamutest energiasäästlik ja nutikaid lahendusi kasutav linnaosa.

"Nutika linnaosa projektis osalemine annab meile suurepärase võimaluse toetada tartlasi oma kodumajade renoveerimisel ja aidata kaasa sellele, et nõukogudeaegsetest hruštšovkadest saaksid tänapäevased elamud," ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

SmartEnCity projektis on elamute liginullenergiahooneteks rekonstrueerimiseks ette nähtud ligi 4 miljonit eurot. Toetuse suurus on 102 eurot korterelamu suletud netopinna ühe ruutmeetri kohta. Linna välisilme ja elukeskkonna parandamise eesmärgil saab kolme tuhande euro suurust lisatoetust hoone välisseinale või vahetusse ümbrusse kunstiteose loomise eest. Rekonstrueerimistoetuse sihtgrupp on 43 korterelamut, mis asuvad valdavalt Turu-Aleksandri ja Tiigi-Pepleri tänavate piirkonnas. Arvestades toetuse mahtu ning sihtgrupi elamute keskmist suurust on hinnanguliselt võimalik toetada ligikaudu kahekümne korterelamu rekonstrueerimist.

SmartEnCity projektijuhi Raimond Tamme sõnul on huvi nutika linnaosa projekti vastu olnud väga suur. "Oleme poole aasta vältel korteriühistutega aktiivset koostööd teinud ning tänaseks on paljud ühistud teinud üldkoosoleku tasandil esmase otsuse nutika linnaosa projekti tegevustes osalemiseks. Püüame ühistutele igati toeks olla tehnilise konsultandi ning projekteerija leidmisel, et ehitusprojektid järjest valmima hakkaksid ning juba peatselt oleksid esimesed ühistud linnalt toetust taotlemas," rääkis Tamm. Rekonstrueerimistööd peavad olema valmis 2018. aasta lõpuks.

Tartu osaleb kogu Euroopas ainulaadses koostööprojektis SmartEnCity, mille käigus kujuneb 50-60ndatel ehitatud kortermajade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa. Lisaks hoonete renoveerimisele ning targa kodu rakendustele pakub nutika linnaosa projekt uuenduslikke lahendusi kaugküttes, transpordis, tänavavalgustuses, taastuvenergia kasutamises ning elanike kaasamises ja teadlikkuse suurendamises. Linnaossa tulevad ka elektriautode laadimispunktid ning elektriautode ja -jalgrataste rendipunktid.

Tartu linna Eesti partnerid nutika linnaosa projektis on Tartu Regiooni Energiaagentuur, Balti Uuringute Instituut, Smart City Lab klaster, Tartu Ülikool, Telia Eesti AS, AS Fortum Tartu, Cityntel OÜ ning Takso OÜ. Partnerlinnad Euroopas on lisaks Tartule veel Vitoria-Gasteiz Hispaanias ja Sønderborg Taanis.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab kuni 2021. aasta juulini, millest põhitegevused tuleb ellu viia esimese 3 aastaga ning viimased aastad on planeeritud tulemuste hindamisele ja levitamisele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755