20. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigipilv viib avaliku sektori IT taristu uuele tasemele

Foto: Andres Haabu
Riigi otsus arendada välja avaliku sektori kasutamiseks mõeldud riigipilv on järjekordne näide sellest, kuidas sünnib Eestis nii Balti- kui Põhjamaade piirkonna vaates unikaalne lahendus. Riigi IT taristule tervikuna tähendab see aga senisest turvalisemat ja efektiivsemat haldamist, kirjutab Telia Eesti juhatuse liige Tarmo Kärsna.

Kujundlikult öeldes meenutab tänane avaliku sektori IT arhitektuur pilti, kus erinevad riigiasutused omavad oma vajadusteks isiklikke servereid. Samas on tehnilised vajadused sarnased ja paljud serverid alakoormatud.  Arvestades erinevate riigiasutuste hulka, võib vaid ette kujutada kui palju ressurssi kogu selle taristu majutamine ja haldamine nõuab. Seda positiivsem on tõdeda, et asjad on selles vaates lõpuks liikuma hakanud.

Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) eestvedamisel on tänaseks kokku pandud avaliku ja erasektori konsortsium, mis hakkab rajama ja haldama Eesti riigi pilve keskkonda. Suuremahulisel projektil on mitu olulist eesmärki: võtta riigisektoris kasutusele innovaatilisi pilveteenuseid, maandada riigil paremini IT riske ning suurendada asutuste ressursi kasutamise efektiivsust.

Riigipilve keskkonna loomise juures on erinevatel avaliku ja erasektori tegijatel kindel roll. Projekti koordinaatori ja disainerina tegutseb RIKS, hoolitsedes selle eest, et riigipilve toimimiseks vajalikud serverid ja IT süsteemid korralikult majutatud saaksid. RIKS-il on selleks üks asukoht juba olemas, teine rajamisel. Projekti juhtivpartner Ericsson kannab koos EMC-Delliga hoolt riigipilve riist- ja tarkvara lahenduste eest. Telia ülesandeks saab koostöös RIKS-iga kogu riigipilve hilisem haldamine ja opereerimine ning Cybernetica on kaasas kogenud turvaeksperdina. Sellele lisaks on OpenNode Cloud rolliks partnerite poolt tarnitud riist- ja tarkvara integreerimine, et see toimiks Riigi Infosüsteemi Ameti koordineerimisel koostatud riigi pilveteenuste kontseptsiooni tehniliste nõuete kohaselt.

Et riigipilve pilootprojekt käivitub veel sel aastal, on paras aeg teha algust pilootklientide kaasamisega. Nii saame juba varakult ära kaardistada riigipilve kasutajate vajadused ja ootused. Seepärast kutsume juba täna huvilisi meiega ühendust võtma. Ühtlasi on pilootklientide kaasamine esimene samm riigipilve reaalse kasutamise suunas – et avaliku sektori tarbeks tekiks ühine, kõigile tänapäevastele nõuetele vastav keskkond, kuhu majutada oma serverid ja IT süsteemid.

Hetkel teadaolevalt on Eesti esimene riik lähiregioonis, kes sellise projekti nii mahukalt käsile võtab. Kuigi kogu ettevõtmise peamine fookus on just riigiasutuste efektiivsuse suurendamises, on projektil kindlasti ka selline väärtus, et ühel päeval võime riigipilve rajamise nõu eksportida nii oma naabritele kui kaugemale.

Autor: Tarmo Kärsna

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755