Autor: Aali Lilleorg • 23. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal: e-residentsus koos kaasaegsete registritega on Eesti merendusele unikaalne eelis

Foto: Pixabay
Majandus- ja taristuminister Kristen Michal tutvustas Tallinnas 12. rahvusvahelisel merenduskonverentsil kõneledes riigi merenduspoliitika arengusuundi, kus tõi välja võimaluse reformida merenduse maksusüsteemi ning rakendada e-residentsuse võimalusi merenduses.

„Koos rahandusminister Sven Sesteri ja ministeeriumi ning merenduse valdkonna asjatundjatega arutame, kuidas saada tulevikus selle valdkonna ettevõtteid rohkem siia, et Eesti merendusest rohkem tulu teeniks. Uuendatud laevaregistrid koos e-residentsusega annavad meile eelise, mida ei ole maailmas ühelgi riigil – oma ettevõte on võimalik teha siin ning siin asju ajada. Lihtsalt, kiirelt ja läbipaistvalt oma enda koduriigist ja koduriigi silmis.

Lisks tõi Michal välja teise komponendi, milleks on maksustamine. Ka siin on Michali sõnul võimalik meil oma tulusid suurendada, kui merenduse maksukeskkonnaga suudame konkureerida teiste riikidega. "Kui muudame need kaks asja atraktiivsemaks, siis järgmised lahendust vajavad valdkonnad on juba need, kus Eesti saab pakkuda oma teenuseid, ka näiteks mereõiguses, mille revisjoni just alustame,“ sõnas majandus ja taristuminister Kristen Michal konverentsil.

Mereõiguse revisjonil on kolm eesmärki:

1) tõsta meie merenduse konkurentsivõimet,

2) lihtsustada ettevõtlust ja3) vähendada bürokraatiat.

Ettevõtluse soodustamiseks merenduses tehakse laevade registreerimisprotsessi kaasaegsemaks ja lihtsamaks, kasutades selleks IT-lahendusi. Välismaistele laevandusettevõtetele vähendatakse piiranguid Eesti turule sisenemiseks. Halduskoormuse leevendamiseks kaotatakse andmete küsimisel dubleerimine ning vähendatakse kooskõlastuste ja lubade hankimise nõudeid. Mereõiguses tervikuna vähendatakse õigusnormide hulka, kaotatakse vastuolud seaduste vahel ning muudetakse mereõigus kergemini rakendatavaks. Mereõiguse revideerimine on osa nullbürokraatia projektist, kus vähendatakse riigi poolset aruandlust ja vaadatakse kriitiliselt üle, millist infot peavad ettevõtjad riigile esitama.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755