Autor: ITuudised.ee • 23. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michal ja Kiviniemi: targem andmete kasutamine toob paremad avalikud teenused

OECD asepeasekretär Mari Kiviniemi Stenbocki majas, 23.09.2016
Foto: Kristiina Tiimus
Kristen Michal esines 22. septembril Tallinnas toimunud OECD riikide e-valitsemise valdkonna liidrite aastakoosolekul üleskutsega jagada riikide vahel digitaalseid andmeid ja e-lahendusi ning kasutada rohkem analüütikalahendusi avaliku sektori juhtimises.

„Oleme e-Eestit ehitanud tänaseks pea 20 aastat. Suutnud X-teega panna suure osa avalikust sektorist andmeid jagama omavahel, ettevõtete ja kodanikega. Lihtsustades sellega riigiga suhtlemist ja vähendades bürokraatiat. Järgmise sammuna oleme võtnud eesmärgiks hakata meie kasutada olevate andmete abil paremaid poliitikaotsuseid tegema ja teenuseid parendama,“ sõnas minister Michal konverentsi avades.

„Näiteks oleks järgmine tase, kui kasutame statistiliselt maksuandmeid, saaksime ettevaatavalt vaadata majanduse tervisesse. Kui andmed näitavad, et mõnes regioonis, või tööandjatel sektoris tekib raskusi, saame selle põhjal enne koondamislaine teket reageerida. Mitte tagantjärele, nagu see tänaseni toimub. Avalik sektor saab sinna valdkonda suunata ümberõppevõimalusi või asuda ennetavalt tööturumeetmetega tegutsema. Või näiteks tervishoius võimaldada inimestel lisada oma haigusloole andmeid aktiivsusmonitoridelt või infot oma genoomi kohta, et tagada parem ja ennetav ravi. On palju infot, mis juba on olemas, kuid alakasutatud, et paremat teenust pakkuda,“ tõi minister välja.

OECD ase-peasekretär ja endine Soome peaminister Mari Kiviniemi rõhutas oma kõnes samuti digitaalsete teenuste võimalusi ning vajadust liikmesriikidel oma avalikku sektorit veelgi andmepõhisemaks muuta, et lahendada kogu maailma ees seisvaid suuri arengulisi proovikive. „Just e-riigi arendamise eest vastutavatel ametnikel on ses osas kanda liidriroll,“ sõnas Kiviniemi, „et oskused ja avaliku sektori suutlikkus käiks tehnoloogiavõimaluste arenguga ühte sammu.“

OECD e-riigi juhtide võrgustik hõlmab OECD liikmesriikide e-riigi arengu eest vastutavaid ametnikke. Kahepäevane töökoosolek toimub kord aastas ühes liikmesriigis, seekord Eestis, kuhu on kohale tulnud 28 riigi esindajad, lisaks Euroopa Komisjonist, Maailmapangast ja OECD-st. Selle aasta kohtumise eriteemaks on, kuidas saavad riigid andmete põhjal paremaid teenuseid osutada ja poliitikat kujundada. Konverentsil on demoalal esindatud ka Eesti IT-sektor ning Microsoft, kellega Eesti teeb koostööd andmesaatkondade arendamiseks. Aastakohtumise korraldas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös Riigikantselei ja Riigi Infosüsteemi Ametiga.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on käivitanud mitmeid algatusi Eesti avalikus sektoris andmeanalüütika kasutuselevõtu õhutamiseks, vastavate arenduste rahastamiseks ning oskuste ja teadmiste edendamiseks. Lisainfot: https://itpraktikud.eesti.ee/dokuwiki/doku.php?id=itari:toogrupid:erasektor:andmeanalyytika

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755