Autor: ITuudised.ee • 28. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutirakendus viib laomajanduse uuele tasemele

Juhatuse liikmed Rait Minumets (vasakul) ja Mikk Arakas.
Foto: Kookon
Tallinna piiril asuvas Tänassilma Tehnopargis valmib Eesti üks kaasaegsemaid väikeladude komplekse Kookon, mille ruume saab iga rentnik nutirakenduse kaudu ise juhtida.

Kogu juhtimine nutirakendusega

Laoruumide rentnikele on uuendusliku lahendusena loodud spetsiaalne Kookoni nutirakendus, millega saab kaamerate vahendusel jälgida nii oma lao juures toimuvat kui juhtida ja distantsilt kontrollida lao-alale sisenejaid. “Kookoni äpi kaudu on lihtne, kuid samas ka turvaline näiteks lasta lattu töömehi, kes nokitsevad hoiustatava paadi kallal, sõpru, kes soovivad surfivarustust laenata või töölisi, kes soovivad ligipääsu ettevõtte kaubale või seadmetele,” kirjeldas Kookoni asutaja Rait Minumets ning lisas, et e-ajastule kohaselt võib unustada tülika võtmete paljundamise ja lukkude vahetamise, kuna üürilepingu sõlmija saab oma mobiilseadmest anda piiramatul hulgal läbipääsuõigusi ning neid ka ise lõpetada. Teisisõnu saab lao rentnik kõikjalt maailmas oma laol silma peal hoida ning sealset tegevust nutirakenduse kaudu jälgida ja juhtida. Kookoni rakendus on kaitstud kaasaegsete küberturvalahendustega.

Kookoni kompleksis on 33 eraldiseisvat laoruumi, mille suurus on vahemikus 20–146 ruutmeetrit. Lisaks on kõik laoruumid rajatud nii, et neil on valmidus tualeti- ja pesuruumi või ka kontorinurga rajamiseks – ruumid on 5m kõrgused ning kergesti seadistatavad kahetasapinnaliseks, lisamaks põrandapinda või vajadusel eraldamaks erineva otstarbe või ka ligipääsuõigusega alasid.

Ka laopindade rentimine käib kaasaegselt ja lihtsalt läbi Kookoni veebilehel oleva digilahenduse, kus saab sõlmida lepingu, tasuda deposiidi ning juba järgmisel päeval saada ligipääs üüritud laoruumile. “Nii lihtsat ja kiiret lahendust mujal lähipiirkonnas ei pakuta,” rõhutas Minumets.

Turvaline ja ökonoomne

Kookoni laokompleks on esimene Eesti väikeladude kompleks, mis on varustatud taastuvenergialahendustega. Kompleksi energiatarbesse panustavad fassaadil paiknevad elektrit tootvad päikesepaneelid ning valgustuses on kasutatud vaid energiasäästlikke LED lahendusi. Kõik laoruumid on saab vajadusel hoida minimaalselt 8-kraadisel temperatuuril ja paigaldada saab ka õhksoojuspumba. Taastuvenergialahendused aitavad säästa hoone ülalpidamiskuludelt ning on ka keskkonnasõbralikud. 

Väikeladude ja hoiustamise puhul on turvalisus väga oluline ja seetõttu on Kookoni rajamisel sellele ka väga suurt tähelepanu pööratud. Lisaks kaasaegsele nutirakendusele, mis võimaldab enda laopinda distantsilt kontrollida, asuvad Kookoni väikelaod kõrge piirdeaiaga ümbritsetud kinnistul ning on pideva videovalvega. Samuti on tervel kinnistul liikumisele reageeriv valgussüsteem, mis tähendab, et lao-alal ei ole pimedaid ja kõledaid nurki. Peale selle on igal laoruumil valve- ja tulekahjusignalisatsioon ning ladude asukoht on sobitatud nii, et see asuks suuremate turvafirmade kiirreageerimise kaugusel.

Sobiv nii eraisikule kui väikeettevõtjale

Kookoni väikelaod on sobivad nii eraisikule, kes soovib oma laos vara hoiustada või hobiga tegeleda, kui ka väikeettevõtjatele, kellel on tarvis laos oma tooteid või muud inventari ladustada. Näiteks sobivad laoboksid nii paatide talvekorteriks, surfivarustuse, talispordivarustuse või aiatehnika ja mööbli hoiustamiseks vastavalt hooajale, tehnika- või mõne muu sisehobiga tegelemiseks, haagiste hoidmiseks kui ka tavapäraseks panipaigaks.

“Praegu on Eestis saadaval peamiselt vaid minilaod või suuremad laopinnad, mida eraisikul või väikeettevõtjal on tihtipeale tülikas või kulukas rentida. Seetõttu oleme turu vajadust tunnetades loonud kompaktsed, keskmise suurusega laoboksid, mida on mugav nii eraisikul, väikeettevõtjal kui ka sõprus- või naabruskonnal koos üürida,” tõi Minumets esile Kookoni sobivust ja vajadust.

Oktoobris valmib esimene Kookoni väikeladude kompleks Tänassilma Tehnoparki, tuleval aastal lisandub kompleks Suur-Sõjamäele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755