Autor: Aali Lilleorg • 6. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Datel lõi tarkvaralahenduse president Obama algatusele

Foto: Pixabay
Eesti IT-ettevõte Datel lõi tarkvaralahenduse president Obama algatusele „Võimalus“ (Opportunity Project), millega USA omavalitsused arendavad kohalikku elu. Dateli loodud tootega saab omavalitsus luua kaasaegseid veebikeskkondi kohalike inimeste ja ettevõtetega suhtlemiseks.

Washingtonis Valges Majas tutvustati neljapäeva, 6.  oktoobri õhtul Eesti aja järgi president Obama algatuse „Võimalus“ (i.k. Opportunity Project) jaoks loodud lahendusi, mille loojate seas on mitmete maailmanimega tegijate seas Eesti IT-ettevõtte Datel. Datel koos USA tütarettevõttega Ovela lõi algatuse raames kohalikele omavalitsustele tarkvaraplatvormi FindYour.Town. Selle lihtsa ja mõistliku hinnaga teenuse abil saavad kohalikud kogukonnad ja omavalitsused võimaluse luua neid tutvustavaid veebikeskkondi.  FindYour.Town abil saavad kogukonnad rääkida oma lugusid võimalustest, pakkumistest ja ideedest selleks, et kaasata investeeringuid, kasvada ja areneda. Teenus on tasuta ja kättesaadav kõikjal Ameerika Ühendriikides.   

Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul lubab värskelt valminud lahendus kaasaegsel moel suhelda kohalike inimeste ja ettevõtetega omavalitsustel, kel puudub võimekus luua oma kaasaegset veebikeskkonda. “Meie loodud tööriist on hea näide e-riigi tehnoloogiate kasutamisest, sest antud lahenduse mootor kasutab muuhulgas föderaalvalitsuse ja kohalikke avaandmeid,“ selgitas Kõlli.   

Projektil on Eesti jaoks laiem mõju

Eesti inimesed võidavad projektist samuti, sest välisturgudel loodud lahenduste kogemused ja head praktikad jõuavad ka siseriiklikult arendatavate teenuste koosseisu. “Üks Dateli tugevusi on e-ühiskonna ja e-riigi  jaoks vajalike rakenduste ja lahenduste loomine ning mitmed Eesti tellijad on leidnud inspiratsiooni töödest, mida oleme teinud välisklientide jaoks. FindYour.Town platvormi baasil saab sarnaseid teenuseid üles ehitada ka Eesti kogukondade jaoks,” lisas Kõlli.  

Lahenduse lõid Dateli ja Ovela tosinkond meeskonnaliiget – tarkvaraanalüütikud, disainerid, arendajad ja testijad, kes paiknesid Raplas, Tallinnas ja Washingtonis. Dateli tarkvaraarenduse- ja tehnoloogia direktor Agu Leinfeld: “On omal kombel tähenduslik, et USA omavalitsuste arengut toetav lahendus loodi just väikeses, kuid innovaatilises Eestis. Projekt on hea näide tänapäevasest tööprotsessist, kus maailma eri paigus asuvad spetsialistid teevad edukalt koostööd, kasutades selleks kaasaegseid kommunikatsiooni- ning pilvelahendusi,” Uuenduslik ei olnud mitte ainult Valge Maja poolt käivitatud koostööformaat, vaid ka kaugtöövahendite, avatud koodibaasi, hajusmeeskonna ning pilveteenuste jmt tehnikate kombinatsioon.  

Eesti ettevõtte pääs USA turule

Kutse osalemiseks projektis on tõestus, et Eesti ettevõtted pääsevad USA turule ja saavad olla koostööpartneriteks ka USA valitsusasutustele. “Vaja on raamivaba mõtlemist, kohaliku kultuuri tunnetust, inimeste võrgustikke ja kiiret internetti,“ avaldas Leinfeld heameelt Dateli/Ovela koostööprojekti unikaalsuse üle ja usub, et ettevõtmine tõstab veelgi teadlikkust Eestist kui edumeelsete tehnoloogiliste lahendustega riigist.  

„Võimalus“ on 2016. aasta kevadel president Obama poolt käivitatud algatus, mille eesmärgiks on parandada koostööd föderaalvalitsuse ning kohaliku tasandi juhtide, tehnoloogide ja kogukonna liikmete vahel.  

Algatuse „Võimalus“ lahenduste loojate seas on Dateli kõrval sellised nimekad tegijad nagu internetiõppe keskkond coursera.org, jagamismajanduse majutusettevõte airbnb.com ja paljud teised.  

Datel on üks vanimaid ja üks vähestest suurtest Eesti IT-ettevõtetest, mis põhineb Eesti erakapitalil. Ettevõtte käive oli 2015. aastal üle 8 miljoni euro, ettevõttes töötab üle 80 spetsialisti. Dateli tugevus on kompetents nii infosüsteemide loomise, tarkvara arenduse kui IT-riistvara vallas ning klient saab lahendused alates seadmete ostust kuni tarkvara majutuseni. Datel on 26 tegevusaasta jooksul teinud paljude eestimaalaste elu mugavamaks ja lihtsamaks luues hulgaliselt Eesti e-riigi teenuseid.  

Datel on USA turul tegutsenud alates aastast 2012. 2013. aastal  asutati  tarkvaralahenduste müügiks USA turul tütarettevõte Ovela LLC, samal aastal võideti seal ka esimene riigihange.  Esimesed kliendid USAs, Montgomery ning Roanoke maakond, on oma innovatiivsete tarkvaralahendustega pälvinud kahel järjestikusel aastal (2015, 2016) Digital Counties Survey tunnustuse. Nimetatud auhinda antakse USA-s välja iga-aastaselt eesmärgiga selgitada välja parimad e-lahendused USA maakondades, mis muuhulgas aitavad säästa maksumaksja raha ning suurendada valitsemise läbipaistvust.

Foto: Kuvatõmmis
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755