Autor: Aali Lilleorg • 9. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste mobiilside kasutus lähiriikides on tõusnud kümneid kordi

Foto: Pixabay
Pärast seda, kui eestimaalased said võimaluse kasutada mobiilset andmesidet Baltimaades ja Skandinaavias koduturu hinnaga, on mobiilse interneti tarbimine nimetatud piirkondades läbi teinud tohutu kasvu.

Käesolev aasta on toonud eestimaalastele varasemaga võrreldes tunduvalt soodsamad rändlusteenuste hinnad. Selle toel on tunduvalt kasvanud ka nii mobiilse andmeside kui kõneside teenuste kasutamine välisriikides.

Näiteks andis Telia jaanuaris kõigile Mobiilse Elu klientidele võimaluse Eestis kasutamiseks mõeldud internetti kasutada ka teistes Baltimaades (Läti, Leedu)  ja Skandinaavia riikides (Soome, Rootsi, Taani, Norra) täpselt samadel tingimustel. See tähendab, et mobiilse interneti kasutamine kõigis nimetatud riikides toimub Eestis kehtiva hinnakirja alusel ja välismaal ei kaasne mobiilse interneti kasutamisega mingeid lisatasusid. Sellel sammul on olnud väga märgatav mõju, kuna nendes piirkondades on mobiilse interneti tarbimine kasvanud aasta algusega võrreldes 33 korda.

Kuna EL-i üldise rändlust puudutava regulatsiooni mõjul kahanesid rändlusteenuste hinnad ka muu Euroopa vaates 75%, siis just andmeside kasutajate hulgas on näha muretumat mobiilikasutust, sest kõrgete tasude pärast ei pean enam muretsema ka telefonis internetti kasutades. Lühikese ajaga on välismaal mobiilse interneti kasutajate arv kasvanud 20% võrra.

„Rändluspakkumiste eesmärk on anda inimestel vabadus, et Euroopa Liidus reisimine oleks mobiilikasutamise vaates sama mis Eestis,“ sõnas Telia Eesti teenuste juht Helve Rammul. 

Kui märtsi lõpus rakendus koduturu hinnastuse loogika mobiilsele kõnesidele, hakkasid ka need mahud kiirelt kasvama. Samas pole see kasv siiski võrreldav 33-kordse interneti mahtude tõusuga.

Alates 15. juulist võimaldab Telia kõigil USA-sse reisijatel kasutada senisest 2,5 korda enam mobiilse interneti mahtu sama hinnaga. Kui varem sai Ameerika Ühendriikides kasutada Nädalapaketiga valitud riikides 400 megabaidi ulatuses mobiilset andmesidet, siis alates 15. juulist on uue Nädalapaketiga võimalik kasutada kuni 1 GB nädalas. Ka sellel on olnud reisijate andmesidekasutusele märgatav mõju – mobiilse andmeside kasutajaid USA-sse reisijate seas on varasemaga võrreldes kaks korda enam.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755