Autor: ITuudised.ee • 10. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asutati Asjade Interneti MTÜ

Foto: Asjade Interneti MTÜ
4. oktoobril toimus TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory asjade interneti valdkonna arengut juhtida soovivate tehnoloogia-, tarkvara- ja sideettevõtete, teadusasutuste ja erialaühenduste initsiatiivil Asjade Interneti MTÜ (AIM) asutamiskoosolek. Ühingu eesmärk on saavutada Eestis asjade interneti teenuste, rakenduste, toodete ja tehnoloogiate kättesaadavus laiale kasutajaskonnale ning nende lai kasutatavus paljudes eluvaldkondades säästlikkuse, efektiivsuse ja produktiivsuse suurendamiseks.

“Infoühiskonna- ja kommunikatsiooniteenuste areng Eestis on astumas järgmisse olulisse etappi,” sõnas Toomas Peek, AIM juhatuse liige.

Asjade Interneti MTÜ on Peeki sõnul avatud, laiapõhjaline ja tehnoloogia-neutraalne kasumit mittetaotlev organisatsioon, mis koondab kogu asjade interneti ökosüsteemis tegutsevate tehnoloogia- ja teenustepakkujate, kasutajagruppide ja teadusasutuste jt. avalike institutsioonide ühiseid huvisid, kompetentsi ja võimeid antud majandusharu arenguks vajaliku õigusliku, majandusliku ja teaduslik-tehnilise keskkonna loomiseks, valdkonna populariseerimiseks, paremate lahenduste saavutamiseks ning uute turgude leidmiseks.

AIM asub tegutsema läbi 7 valdkonnapõhise toimkonna:

1) sensor-tehnoloogia pakkujad,

2) rakenduste ja tarkvara pakkujad,3) võrguoperaatorid,4) teenuseosutajad,5) kasutajagrupid,6) nõustajad,7) teadusasutused ja avalikud institutsioonid.

Asjade Interneti MTÜ asutasid 15 täis- ja partnerliikme staatuse saanud ettevõtte, asutuse ja organisatsiooni esindajat. AIM kavatseb lähiajal saata kutse kõigile asjade interneti valdkonnaga seotud tehnoloogia-, side-, elektroonika-, tarkvara- jmt ettevõtetele ja asutustele eesmärgiga saavutada ühingu laiapõhjalisus. Ühing loodab teha tihedat koostööd ka teiste kohalike ja rahvusvaheliste erialaliitude ja muude organisatsioonidega.

AIM asutamiskoosolekul olid esindatud Eesti Elektroonikatööstuse Liit, Eesti Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskus, Tehnolabor, Tauria, Unitcom Eesti, Nordic Automation Systems, THE Systems, Thinnect, Led Lamp, Uptime, Erply, Estrotech, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Advokaadibüroo GLIMSTEDT, Rantelon ja CoreGrow. AIMi juhatusse valiti viie asutajaliikme esindajad erinevatest valdkondadest.

Asjade internet (ingl. k. IoT – Internet of Things) on võrgustik, kus omavahel on ühenduses eri seadmed, süsteemid ja rakendused, mis suudavad iseseisvalt sensorite abil koguda, salvestada ja töödelda informatsiooni, mida saab kasutada mitmete protsesside mõõtmiseks, jälgimiseks ja juhtimiseks paljudes eluvaldkondades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755