Autor: Aali Lilleorg • 10. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna ettevõtlusauhind 2016 konkursil tunnustati mitmeid innovaatilisi tehnoloogiaettevõtteid

Foto: Tallinna Linnavalitsus
5. oktoobri õhtul Tallinna ettevõtluspäeva raames toimunud pidulikul vastuvõtul kuulutati välja Tallinna ettevõtlusauhindade 2016 võitjad. Teiste seas tunnustati Connected Health klastrit ja Omniva E-kviitungi projekti.

Tallinna ettevõtlusauhindade konkursi eesmärk on tunnustada  ettevõtjaid ning väärtustada ettevõtlust, tublimatele ettevõtjatele anti välja auhinnad seitsmes põhikategoorias.

Parima arendusprojekti tiitli pälvis tänavu Olympic Entertainment Group AS Hilton Tallinna Park hotelli arenduse eest.  1969. aastal valminud ning algselt Kungla hotelli nime kandnud 8-korruselise ja 121 numbritoaga amortiseerunud hotellihoone asemele valmis käesoleva aasta suveks 13-korruseline silmapaistev hotelli- ja meelelahutuskompleks, mida opereerib Hilton Worldwide. Eestis ainulaadset nn kasiinohotelli ilmestab kaubamärgile kohane arhitektuur.

Parimaks koostööprojektiks nimetati Connected Health klaster, mille eestvedaja on Sihtasutus Tallinna Teaduspark TEHNOPOL. Enam kui 50 partnerit ühendav Connected Health klaster aitab Eesti tervise valdkonna ettevõtetel oma toodetega maailmas läbi lüüa. Klastril on tänaseks ette näidata mitmeid saavutusi välisturgudel uute koostööpartnerite, uute toodete või teenuste, aga ka klastriliikmete omavahelise koostöö tulemusena sündinud ettevõtte näol.

2016. aasta aasta säravaimaks startijaks tunnistati OÜ Velström Vallner Tohver. Tegemist on Eesti esimese interim management ehk mobiilse juhtimise teenust pakkuva firmaga, mille moodustavad mobiilne tegevjuht, finantsjuht, personalijuht ja assistent. Lisaks ärimudeli ainulaadsusele iseloomustab ettevõtet kõrge lisandväärtus ning käiberentaablus.

Parimaks turismiteoks tunnistatisamuti Hilton Tallinn Park hotelli avamine, mille teostaja on  Olympic Entertainment Group AS. 4500 hotelliga 1igi 100 eri riigis tegutsev Hiltoni kaubamärk on kvaliteedimärgiks üle maailma. Luksusliku kasiino, hotelli ja konverentsikeskuse kombinatsioon on juba tänaseks meelitanud Tallinnasse nii jõukamat puhkusereisijat kui maailmatasemel suurkonverentsidel ja sündmustel osalejaid. 

Aasta töökohtade looja tiitli pälvis sellel aastal OÜ EUROBIO LAB. Ettevõtte põhitegevuseks on naturaalsete ja ökoloogiliselt puhaste kosmeetikatoodete tootmine ning müük. 2014. aastal Mustamäel Venemaa kosmeetika suurkontserni Natura Siberica allüksusena tootmistegevust alustanud Eurobio Lab on viimase aasta jooksul loonud üle 160 uue töökoha linlastele ning jätkab laienemist veelgi.

Vastutustundliku ettevõtja tiitliga pärjati Aktsiaseltsi Tallinna Lennujaam. Tänavu 80. juubeliaastat tähistavat Tallinna Lennujaama iseloomustab süsteemne ja järjekindel lähenemine jätkusuutlikkuse teemadele, seda oskuslikult ettevõtte ärimudelisse integreerimisel. Viimase aasta jooksul on suurt tähelepanu pööratud klienditeenindusele, koostööle partnerettevõtetega ning ökoloogilise jalajälje vähendamisele.

Esmakordselt põhiauhinnana väljaantava Ökouuenduse auhinna pälvis seekord Aktsiaseltsi Eesti Post (Omniva) poolt juhitud konsortsium E-kviitungi projekti ellukutsumise eest.  Erinevaid sektoreid, ettevõtteid ja riike kaasava projekti eesmärk on muuta igapäevane jaekaubandus paberivabaks. Projekt võimaldab ostjal kõiki kviitungeid ühes kohas näha ja hallata sellega kaasnevaid dokumente, luues tarkvaralahenduse kaudu ühtlasi uusi ärivõimalusi ettevõtetele.

Koostöös Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja sihtasutusega Eesti Rakenduskõrgkoolid selgitati traditsiooniliselt välja ka selle aasta parimad rakenduslikud teadustööd.

Koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga pälvis rakendusliku teadustöö tiitli kaitsetööstusettevõttele AS Milrem väljaarendatud mitmeotstarbelise mehitamata päästemasina kontseptsioon, mis sisaldab universaalset lahendust sõidukile päästetöödeks ohtlikes paikades. Teadustöö autor on Ragnar Plinkner.

Koostöös Tallinna Ülikooliga sai rakendusliku teadustöö tiitli Eesti Kindlustusseltside Liidu tellimusel valminudEesti siseveekogude üleujutuskaartide koostamine, mis võimaldabobjektide kindlustamiselhinnataparemini üleujutusriske. Meeskonnatöös valminud teadustöö juht on Hannes Tõnisson Tallinna Ülikooli Ökoloogiakeskusest.

Koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga pälvis rakendusliku teadustöö tiitli ravimite doseerimise e-teenuse mudeli väljatöötamine. Ettevõtte Celsius Healthcare OÜ tellimusel arendati välja kliinilise otsustustoe prototüüp, mis annab neerupuudulikkusega patsientide näitudele tuginedes arstidele soovitusi ravimite annustamise kohta Teadustöö juht on Peeter Ross TTÜ e-meditsiini laborist.

Koostöös Eesti Rakenduskõrgkoolidega sai rakendusliku teadustöö tiitli uuenduslikakukruvikeeraja otsikute magasini prototüüp, mis lihtsustab ja kiirendab tööprotsesse ehitusel. Patenteerimisel oleva uudse ehitustarvikuautoriks on Peter Šverns Tallinna Tehnikakõrgkoolist.

Foto: Tallinna Linnavalitsus
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755