Autor: Aali Lilleorg • 11. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Kotka Atea Action konverentsil: Eesti võimaluseks majanduse kasvatamisel on digitaalne taristu

Foto: ATEA
11.oktoobril Eestis kuuendat aastat järjest toimunud IT-konverentsil Atea Action keskenduti sel aastal targalt IT tuleviku ehitamisele. Atea tegevjuhi Ruslan Štšerbjuki sõnul saab IT tuleviku ehitamist ühendada teemaviitega #EhitameEestIT. Taavi Kotka oli üks peaesinejatest ja rääkis kuidas Eestis on IT-lahendused riigile andnud maailmas unikaalse võimaluse.

Konverentsi avakõne järel pidas innustava kõne Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka, kelle sõnul on Eesti ainus riik maailmas, millel eksisteerib digitaalne taristu e-kodanikele võimaluste pakkumiseks. 

“Suurel osal arenenud riikidest on tööjõu vananemise probleem. Tööjõu liikumise, vananemise ning muude põhjuste tõttu ähvardab ka Eestit 100 tuhande töötaja kaotus aastaks 2025. See on ca 15% tööealisest elanikkonnast. Seega, kui tahame rääkida majanduskasvust, siis ei piisa vaid efektiivistamisest ja lisandväärtuse kasvust, meil on vaja siduda rohkem inimesi enda majandusruumiga kas siis füüsiliselt (immigratsioon) või virtuaalselt (e-residentsus),” kirjeldas olukorda Kotka. 

Eesti IT-juhina tuntud Kotka sõnul on Eesti loonud digitaalseid stiimuleid, millega meelitatakse meie digitaalseid teenuseid kasutama tööjõud, kelle töö ei ole füüsilisest asukohaga seotud

“Telepordi andmetel on maailmas kokku 3,5 miljardit töötavat inimest, kellest 680 miljonit võiksid oma tööd teha kaugtööna ehk nende füüsiline asukoht ei ole otseselt töö tegemisega seotud. See on sektor, mida massiliselt veel üle maailma püüdma pole hakatud ja Eestil on siin oma võimalus. Isegi kui suudaksime olla atraktiivne keskkond ainult 0,1% neist, oleks see ikkagi 680 tuhat, kes läbi e-residentsuse võiksid olla meiega seotud,” teatas Kotka. 

Kotka kinnitusel ei ole ükski teine riik maailmas peale Eesti oma teenustega nii kaugele jõudnud, et e-residente teenindada, isegi mitte Singapur, kuid lähiaastatel saab konkurents olema tihe.

esineb 25. oktoobril toimuvalIKT Aastakonverentsil,kus tunnustatakse IT ja telekomi valdkonna Äripäeva TOPi võitjaid ja räägitakse IKT äri kasvuvõimalustest. 

Taavi Kotka räägib riigi plaanidest sektori edendamiseks. Konverentsil esinevad veel Linnar Viik, Ott Pärna, Agnes Roos, Valdo Kalm jt. 

Tutvu programmiga lähemalt SIIN.

Soovin registreeruda!  

Konverents Atea Action toimub iga-aastaselt kõigis 7 Atea tegutsemisriigis. Eestis toimus üritus juba kuuendat aastat. Expo alal olid uuendusi tutvustamas üle 20 IT-maailma tipptegija ning kolmes erinevas saalis esinesid valdkonna tuntumate brändide esindajad. 

Infotehnoloogiliste terviklahenduste ja teenuste pakkuja Atea tegutseb Norras, Rootsis, Taanis, Soomes, Leedus, Lätis ja Eestis. Enam kui 90 Atea kontoris on kokku üle 6500 töötaja, kellest 3700 on sertifitseeritud spetsialistid ja konsultandid. Atea Eestis töötab ligi 60 inimest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755