Autor: ITuudised.ee • 14. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid innovatsiooni toetavate hangete programmi esimesed toetusesaajad

Foto: Pixabay
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt ellu kutsutud ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse korraldatav innovatsiooni toetavate hangete programm jõudis esimeste toetusotsusteni, millega toetatakse kolme projekti kogusummas 665 000 eurot.

Tänavu kevadel Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt algatatud innovatsiooni toetavate hangete programmi eesmärgiks on tõsta avaliku sektori hankijate teadlikkust ja võimekust hankida innovaatilisi lahendusi.  

„Innovaatiliste lahenduste hankimine avaliku sektori asutuste poolt on seni alakasutatud arengumootor Eesti majandusele. Seetõttu on mul äärmiselt hea meel, et innovatsioonihangete toetusmeetme esimese vooru tulemused näitavad, et riik tahab ja oskab uudseid lahendusi edaspidi rohkem osta,“ lausus ettevõtlusminister Liisa Oviir.  Oviir lisas, et esimese vooru õppetunde silmas pidades on juba 2017 alguses oodata teist taotlusvooru ning sinna on taotlema oodatud kõik potentsiaalsed innovatsiooni hankijad. Ministri sõnul on eelkõige just probleemide teadvustamine ja dialoogid hankijate ja pakkujate vahel need märksõnad, mis innovaatilist hanget kokkuvõtvalt iseloomustavad.

Esimesse taotlusvooru laekus seitse taotlust viielt avaliku sektori asutuselt ning toetusi taotleti kokku 1 685 134 euro ulatuses. Nendest rahuldati Maanteeameti projekt summas 150 000 eurot, Harku vallavalitsuse ja Tartu linnavalitsuse ühisprojekt summas 15 000 eurot ja Sotsiaalministeeriumi projekt, mis saab toetust 500 000 eurot.

Toetust oli võimalik taotleda nii lepingu eseme ostmiseks kui ka hanke korralduseks vajalikeks tugitegevusteks, nagu õigusalane nõustamine, projektijuhtimine ja turuanalüüs.

EASi ettevõtlus ja ekspordi keskuse direktori Tea Danilovi sõnul läbimõtlemata taotlusi üldiselt ei esitatud, pigem oli sõelal mitmeid häid ja innovaatilisi ideid, kuid kuna taotlus pidi sisaldama ka muid elemente peale idee, siis mitme taotleja puhul sai just see komistuskiviks.  „Kuna innovatsioonihange on seotud ka finantsriskiga, mis tähendab, et täpset eelarvet ei saa üldiselt planeerida, siis tuleks pöörata rohkem tähelepanu eelarve koostamisele ning lisafinantside kaasamise kirjeldamisele ja hindamisele,“ selgitas Danilov.

Järgmine taotlusvoor innovatsiooni toetavate hangete programmis kuulutatakse välja 2017. aasta alguses.

Toetust saavad projektid:

MaanteeametEesmärgiks on saada teedeehitus valdkonnas optimaalne kohalikel ehitusmaterjalidel baseeruv tee konstruktsiooni koostamise metoodika. Projekti tulemusena peab olema välja töötatud uus metoodika, mis vastab hetkel kehtivatele tee-ehituse normidele ja nõuetele, kuid annab ka väikeettevõtetele võimaluse turule siseneda, seda nii ehitusmaterjalide tootjate kui ka teedeehituse ettevõtete puhul.

Harku vallavalitsuse ja Tartu linnavalitsuse ühisprojektEesmärgiks on ühendada turul saada olevad tänavavalgustuse eraldiseisvad kaugjuhtimissüsteemid (Gridens, ELIKO, EasyLED, Comlight, CITYNTEL), mis on seotud juhtimissüsteemi arendaja või käidukorraldusettevõtte infotehnoloogiliste rakendustega ja mis täidab teisi ülesandeid (valgustite režiimide juhtimine ja rikete haldamine), tänavavalgustuse inventariseerimise ja vara haldamise geoinfosüsteemiga. Eesmärk on nimetatud juhtimissüsteemid viia ühele platvormile.

SotsiaalministeeriumEesmärgiks on saavutada rahvatervise paranemisest tingitud kokkuhoid tervishoius. Projekti käigus luuakse maailmas unikaalne üleriigilisse tervishoiusüsteemi integreeritud personaalmeditsiini otsustustoe lahendus, mida rakendatakse ja testitakse tervishoiuteenuse osutajate (haiglad, perearstid) osalusel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755