Autor: ITuudised.ee • 22. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aivar Kokk: aeg on luua ühtne e-tervise lahendus

Foto: Riigikogu
Riigikogu sotsiaalkomisjoni 17.oktoobril toimunud e-tervise arutelul leiti, et tänane e-tervise süsteem ei tööta piisavalt efektiivselt ning selle kaasajastamisega hoiaks riik raha kokku.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on sotsiaalkomisjon mitmel korral pööranud tähelepanu sellele, et e-tervise süsteem on ajale jalgu jäänud. „On aeg luua üle-eestiline ühtne ja kliendisõbralik e-tervise terviklahendus haigekassa ja partnerite vahel. Digiretsept toimib hästi juba aastaid. Nüüd peaks seadma eesmärgi, et järgmise aasta lõpuks kasutaksid kõik tervishoiuteenuse pakkujad digisaatekirja ja üleriigilist digiregistratuuri,“ ütles Kokk.

„Haigekassal peaks oleks rohkem hoobasid haiglate mõjutamiseks, et üle-eestiline digiregistratuur kasutusele võtta. Sellega lahendaksime topeltjärjekorrad ning perearstil ja patsiendil oleks võimalik küsida kõigi haiglate vastuvõtuaegu ühest kohast,“ ütles Kokk ning lisas, et vajadusel on sotsiaalkomisjon valmis arutama seaduste muutmist.

Sotsiaalkomisjoni liikme Vilja Toomasti sõnul on haiglad rajanud aastaid oma IT-süsteeme ning nende ühildamine riigi e-tervisega on muutunud keeruliseks. „Kui e-tervise juhtimine koondub järgmisest aastast sotsiaalministeeriumi haldusalasse, siis loodetavasti tekivad ühtsed standardid, paremini ühilduv IT-süsteem ning väheneb killustatus asutuste vahel,“ ütles Toomast.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsleri Ain Aaviksoo sõnul soovib ministeerium selle aasta lõpuks jõuda haiglatega kokkuleppele digiregistratuuriga liitumise osas ja alates 2018. aastast võiks digiregistratuur täies mahus tööle hakata.

Aaviksoo märkis, et digisaatekirjade osakaal kõigist perearstide poolt välja kirjutatud saatekirjadest on ligi 60 protsenti. Järgmise aasta juulis rakendub täiustatud digisaatekiri, mis võimaldab teha sisukamaid saatekirju. Arendamisel on veel e-kiirabi, perearstidele mõeldud rakendus ja uus patsiendiportaal.

Haigekassa juhatuse esimehe Tanel Rossi sõnul haldab haigekassa kolme andmekogu - raviarvete andmekogu, digiretsept ja kliendisuhtluse andmekogu. Täiendamisel on ravimite koos- ja kõrvaltoimete register, e-ravimileht, e-töövõimetusleht ja e-konsultatsioon. Järgmisest aastast hakatakse arendama digiretsepti ning partnerihalduse infosüsteemi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755