Autor: Aali Lilleorg • 27. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kotka kutsus ettevõtjaid üles häält tegema ja avalikult sektorilt rohkem nõudma

Taavi Kotka esinemas IKT Aastakonverenstil
Foto: Julia-Maria Linna
25. oktoobril ITuudised.ee ja Äripäeva korraldatud IKT Aastakonverentsil kutsus MKMi asekantsler IT-ettevõtjaid üles häält tegema ja riigilt rohkem nõudma.

Ta ütles, et pole pea nelja tööaasta jooksul asekantslerina suutnud saavutada, et riik mõõdaks oma töö tulemusi. „Tuleb kaardistada, mis teenuseid riik pakub, mis kvaliteedi ja mis hinnaga. Avalik sektor ei näe ennast teenindajana ning jutt ei käi ainult e-teenustest, vaid üldisest teeninduskultuurist.“ Kotka tõi edukate näidetena maanteeameti ja maksuameti, mille puhul on teenuste pakkumine arenenud edasi ja fookus hästi paigas. Asekantsler Kotka kritiseeris oma ettekandes teravalt, et ministeeriumil läheb suur osa energiast teemadele, mis on tähtsad, aga mille mõju majandusele ja ühiskonnale ei ole proportsioonis, sinna kulutatava energiaga nt laevaliikluse korraldamine või raudtee. Nii kannatavad teised teemad, mis Eesti majanduse jaoks tervikuna on olulisemad.

Lisaks tõi Kotka oma ettekandes välja probleemi, et kui tahad avaliku sektoriga koos midagi saavutada, siis peab fokusseerima. Kokkulepete ja heakskiitude saavutamiseks kulub lihtsalt väga palju aega ning seetõttu on hea, kui probleemide hulk oleks pigem väiksem.

„Avalikku sektorit ei tohi jätta üksi. Sektori poolt peab minema väga ühtne tellimus ja nõuda selle ära tegemist,“ soovitas Kotka. Näitena siin kohal tõi ta Jaak Vilo, kes räägib riigile vajadusest panustada rohkem IKT haridusse, aga ta räägib seda kahjuks üksi, puudub jõuline sektori toetus.

„Aastakonverentsidel loosungeid pildudes või aeg-ajalt artikleid kirjutades, ei mõjuta riigis midagi. Eesmärgi saavutamiseks tuleb käia inimese juurest inimese juurde konkreetsete numbrite ja põhjendustega. Nii saab lõpuks muudatus ka tehtud,“ kõlas Kotka soovitus veel päev enne, kui laiemale avalikkusele sai teatavaks uudis tema ametist lahkumisest tuleva aasta jaanuari lõpus. 

Vaata fotogaleriid 25. oktoobril toimunud IKT Aastakonverentsist SIIT.

Loe lisaks: Äripäeva IKT valdkonna TOPi võitjad selgunud

Taavi Kotka
Foto: Julia-Maria Linna
Taavi Kotka
Foto: Julia-Maria Linna
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755