Autor: ITuudised.ee • 18. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõtjad tutvusid Keenia ärivõimalustega

Foto: Välisministeerium
Välisministeeriumi välismajandus- ja arengukoostöö küsimuste asekantsler Väino Reinart ja tema poolt juhitud Eesti ettevõtjate delegatsioon viibisid käesoleval novembrikuu kolmandal nädalal visiidil Keenias. Visiidi eesmärgiks oli tutvuda Keenia ärivõimalustega, tutvustada Eesti kogemust nii e-riigiga kui ka IT-sektoris laiemalt ning leida võimalusi kahe riigi ettevõtjate omavaheliseks koostööks.

„Keenia on Togo ja Nigeeria järel Eestile Aafrikas tähtsuselt kolmas majanduspartner. Käesoleva aasta esimese 9 kuu jooksul eksportis Eesti Keeniasse kokku rohkem kui 8 miljoni eest kaupu ning meie jaoks on oluline hea koostöö jätkumine,“ ütles Reinart. Keenia välisministeeriumi majandusküsimuste ja rahvusvahelise kaubanduse osakonna direktori Nelson Ndirangu sõnul on Eesti ettevõtjate huvi Keenia vastu väga teretulnud, Keenia valitsus on omalt poolt valmis ettevõtjate ja ettevõtlusorganisatsioonide koostööd toetama. 

Asekantsler Reinart kohtus ka Keenia turismiministeeriumi kantsleri Fatuma Hirsi Mohamedi ja Nairobi linna asekuberneri Jonathan Muekega. Kohtumistel räägiti Eesti kogemusest e-riigiga ja IT-lahenduste võimalustest, samuti arutati Eesti rolli Euroopa Liidu koostöö korraldamisel Aafrika riikidega Eesti ELi Nõukogu eesitumisel 2017. aasta teisel poolel.

Visiidil osalenud Eesti ettevõtted Coffee People, GoSwift ja Reach-U kohtusid nii kohalike võimude esindajatega kui ka võimalike äripartneritega Keenia poolelt. Kisumu ja Mombasa regiooni ametkondadega arutati koostöövõimalusi logistika ning linnaplaneerimise valdkonnas, ent Nyeris oli peamiseks huviks kohvikasvatussektor.  Äridelegatsiooni visiidi kohta on võimalik leida lisainfot Eesti Keenia aukonsulaadi Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/estonia.in.kenya/

Äridelegatsiooni visiiti toetas Välisministeerium arengukoostöö vahenditest. Visiit oli korraldatud Välisministeeriumi, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti aukonsuli Keenias Kadri Humal Ayal'i poolt koostöös.

Kenya on suurim ja arenenuim majandus Ida- ja Kesk-Aafrikas ning kujunenud oluliseks väravaks kogu regiooni. Suurimaks majandussektoriks on põllumajandus, milles töötab 75% töötajaskonnast ning mis annab 24% SKP-st. Tööstuse panus SKP-sse on 15% ning teenustesektori oma 62,5%. Kenya IT-sektor on kiiresti arenemas ning kohalik mobiilmaksesüsteem M-Pesa on leidnud rahvusvaheliselt kõrget tunnustust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755