22. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterkop: väline surve e-riigile ei vähene

Taimar Peterkop ja Kersti Kaljulaid
Foto: Riigi Infosüsteemi Amet
Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor Taimar Peterkop ütles 22. novembril president Kersti Kaljulaidile e-riiki tutvustades, et väline surve e-riigile kasvab pidevalt.

Tema sõnul on selle peamiseks põhjuseks tehnoloogilise keerukuse ja küberkuritegevuse pidev kasv.

"Toimimise kaks kõige suuremat väljakutset on suuresti pärandtehnoloogiatel põhineva e-riigi pidev ajakohastamine ning väliskeskkonnast lähtuva kuritegeliku huvi tõrjumine," lausus Peterkop.

Peadirektori sõnul tuleb e-riigi toimimiseks selle tuumkomponente läbimõeldult arendada ning tagada nende turvaline ja kasutajate jaoks arusaadav toimimine.

"E-riik on paljuski sündinud tehnikute entusiasmist 15 aastat tagasi. Kuna raha oli siis vähe, tuli olla nutikas," lausus Peterkop. Tema hinnangul enam entusiasmist ja säravatest ideedest üksi ei piisa, sest Euroopa digitaalse ühisturu ja suurte tarkvaratootjate reeglid sunnivad meid tõsiselt pingutama tagamaks koostoimet Eesti lahendustega.

"Kui neile liita üha kasvav küberkuritegevuse maht ja riikide varjatud vaenutegevus ilmavõrgus, siis on selge, et e-riigil on üha rohkem väljakutseid," lausus Peterkop.

Peadirektor tutvustas president Kaljulaidile ID-kaardi ökosüsteemi toimimise aluseid ja Eestis kasutatava hajutatud arhitektuuriga turvalise andmevahetuse põhimõtteid.

Peterkop andis ka ülevaate ohtudest küberruumis ja sellest, kuidas Eesti end nende eest kaitseb.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755