Autor: ITuudised.ee • 2. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residendid on loonud üle 1000 ettevõtte

Kaspar Korjus 29. novembril Helsingis Slush'i avapeol rääkimas e-residentuse edust ja võimalustest
Foto: Aali Lilleorg
Täna tähistab teist sünnipäeva Eesti e-residentsuse projekt, mis annab välismaalastele võimaluse asutada Eestis ettevõtteid ja kasutada muid Eesti riigi e-teenuseid. Eestil on juba 15 000 e-residenti, kes on loonud Eestisse üle 1000 uue ettevõtte.

President Kersti Kaljulaid rõhutas e-residentsuse teise sünnipäeva puhul programmi olulisust Eesti tutvustamisel. Tema sõnul on e-residentsus aidanud Eestit suuremaks teha ja äratanud välismaal palju huvi. „Nüüd tuleb nuputada, kuidas nii avalik kui ka erasektor sellega veel rohkem kaasa tuleks ja uusi teenuseid looks, mis e-residentide hulka veel tunduvalt suurendaks. Tehnoloogia ega geograafia siin piire ei sea,“ ütles riigipea.

E-residentsuse programmijuhi Kaspar Korjuse hinnangul jätavad e-residentide loodud ettevõtted Eestisse maksude ja tasudena üle 4,3 miljoni euro aastas. „Kui meie arvutused on õiged, siis toob iga euro, mille Eesti on investeerinud e-residentsuse arendamisse, meie riigile ja majandusele tagasi vähemalt 43 eurot tulu,“ ütles ta.

„Kui praegu on meil 1000 e-residentide loodud ettevõtet, siis tasub mõelda, mida võiksime võita, kui neid ettevõtteid oleks kümme või sada korda rohkem,“ sõnas Korjus, kelle kinnitusel on riigi sihipärase tegevusega võimalik e-residentide ja nende loodud ettevõtete arvu lähiaastail mitmekordistada.

E-residentsuse idee ühe autori, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Taavi Kotka sõnul on oodata, et 2017. aastal tuleb e-residente hüppeliselt juurde. „Nüüd, kus pangakonto avamine ilma Eestisse kohale tulemata on peagi võimalik, saab kiiremini kasvatada e-residentide arvu ja teha Eestit suuremaks,“ ütles Kotka.

Et leida paremaid e-lahendusi ettevõtlikkuse toetamiseks kogu maailmas, teeb e-residentsuse meeskond alates tänavu suvest koostööd ÜRO, Maailmapanga, Maailma Kaubandusorganisatsiooni, Google’i ja PayPaliga.

Korjuse sõnul on maailmas hulk riike, kus inimeste võimalus luua oma ettevõte on piiratud. „Tänu e-residentsusele saab selle riigi elanik luua kiiresti näiteks e-äri, mis müüb kohalikku kaupa tema kodukohariigis, ja sellest võidab nii Eesti kui ka e-residendi kodukant,“ ütles Korjus.

Tema sõnul hakkasid pärast Suurbritannia suvist Euroopast lahkumise otsuseni viinud referendumit e-residentsuse vastu senisest suuremat huvi tundma Suurbritannia kodanikud, kes soovivad jätkata äri Euroopa Liidus, kuid jääda elama oma senisesse elukohta.

E-residentide seas on ka maailma tuntuimaid poliitikuid, nagu Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Saksamaa kantsler Angela Merkel, kellele Eesti riik on e-residentsuse andnud tunnustuse või hea tahte avaldusena.

E-residentsus lahendab välismaalaste jaoks mitmesuguseid probleeme, võimaldades neil asutada kiiresti ettevõtteid ja juhtida neid ükskõik millisest maailma paigast, teha kergemini makseid või siseneda oma teenustega Euroopa turule. E-residentsus ei anna kasutajale õigust Eestis elada ega paku lisavõimalusi saada Eesti kodanikuks.

Praegustel e-residentidel on võimalik:

asutada interneti teel Eestis ettevõte,osaleda ettevõtte juhtimises interneti teel,avada pangakonto ja teha e-pangas tehinguid,kasutada rahvusvahelisi makseteenuseid,esitada elektrooniliselt maksudeklaratsioone,digidokumente ja -lepinguid allkirjastades ettevõtet kaugjuhtida.

E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel pole fotot. See ei anna kodakondsust, maksuresidentsust ega elamisluba, samuti mitte Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755