Autor: ITuudised.ee • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajalooline Küberneetika maja rekonstrueeriti

Foto: Tallinna Teaduspark Tehnopol
Küberneetika maja on Tallinna Teaduspargi Tehnopol südameks ning läbi lähiajaloo olnud koduks innovaatilistele tehnoloogiaettevõtetele nagu Skype Technologies, AS Cybernetica ja Ektaco. 2015 aastal alustati hoone rekonstrueerimistöödega, mis viidi lõpule tänavu novembris.

Küberneetika majal on märgiline tähendus Eesti teadusajaloos: „Siin on tegutsenud aastast 1960 Küberneetika Instituut, mis loodi toona akadeemik Nikolai Alumäe initsiatiivil  Eesti Teaduste Akadeemia (toonase ENSV Teaduste Akadeemia) instituudina. 1997. aastal nimetati instituut autonoomseks Tallinna Tehnikaülikooli teadus- ja arendusasutuseks. 2003 asutasid Eesti riik, Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna linn SA Tallinna Teaduspargi Tehnopol, eesmärgiga edendada siin tehnoloogiaettevõtlust. Et hoone oli amortiseerunud, pidime selle nüüd vääriliselt rekonstrueerima,“ lausus Teaduspargi Tehnopol juhataja Jaak Raie.

Küberneetika majas on tegutsenud ja alguse saanud ka Eesti esimesed tehnoloogiapõhised ettevõtted, näiteks nagu Skype, Cybernetica ja Ektaco. „Et tegu on ajalooliselt tähtsa hoonega, püüdsime säilitada hoone rekonstrueerimisel nii palju kui võimalik, kuid tõele au andes vajas see kapitaalset uuenduskuuri. Alustasime ehitustöödega 2015 suvel ning tänaseks võime öelda, et tegu on kõigi mugavustega kaasaegse ärihoonega, kus leidub lisaks büroopindadele ka väiketootmis-ja laboripindasid. Siin tegustevad juba kümned alustavad ja kasvavad kõrgemat lisandväärtust pakkuvad tehnoloogiaettevõtted ning ruumi on veel ka uutele tegijatele, “ kirjeldas uue ärihoone ehitust Teaduspargi Tehnopol arendus- ja kinnisvarajuht Tarmo Loog

Vastvalminud ärimaja pakub kaasaegseid ja paindliku lahendusega büroopindasid ning kaubaliftiga ligipääsetavaid väiketootmis- ja laopindasid. Hoones asuvad mugavad puhkenurgad, seminari -ja koosolekuruumid ning kohvik.  Hoonete katused on projekteeritud selliselt, et neid oleks võimalik tulevikus kasutada tuule -või päikeseenergia püüdmiseks.

Loog lisas, et kogu Teaduspargi keskkond ja linnak saab peatselt kaasaegseks ja targaks: „Küberneetika maja rekonstrueerimisprojekt on tegelikult üks osa meie arendusplaanist. Laiemalt on lähiaastatel plaanis ka Tehnopoli linnaku õuealast välja arendada kaasaegne ja energiat säästev keskkond, kuhu tulevad näiteks ka elektri ja internetiga varustatud puhkealad. See on oluline innovaatiliste tehnoloogiaettevõtete, teadlaste ja üliõpilaste hea sünergia ning tulemuslik koostöö tekkeks.“

Aastatel 2013-2014 renoveeriti täielikult Küberneetika maja 1 korpus. 2015-2016 aastatel investeeriti 4,5 miljonit eurot 3-6 korpuste renoveerimisse ja linnaku üldilme parendamisse. Projekti raames ehitati välja ka linnakut läbiv promenaad, tehti ümberkorraldusi parkla aladel ning sellega kaasnevaid heakorratöid.  

SA Tallinna Teaduspark Tehnopol on teadus- ja ärilinnak, mis on pidevas arengus ning täna tegutseb siin ligi 200 kasvavat tehnoloogiaettevõtet. Tehnopol asutati aastal 2003 Eesti Vabariigi, Tallinna Linna ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt.

Foto: Tallinna Teaduspark Tehnopol
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755