Autor: ITuudised.ee • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-riigi Akadeemia juhib Ukrainas 600 teenusekeskuse e-teenuste arendamist

Foto: Erakogu
E-riigi Akadeemia juhtimisel luuakse järgneva kahe aasta jooksul Ukrainas andmevahetus- ja infosüsteem, millega Ukraina omavalitsuste kuni 600 teenuskeskust saavad osutada elanikele kaasaegseid avalikke teenuseid, vahetades selleks infot riiklike keskregistritega.

E-riigi Akadeemia arendusdirektor Hannes Astoki sõnul on tegemist nii rahaliselt kui ka tegevusmahult suurima projektiga E-riigi Akadeemia ajaloos. Projekti maksumus on 5,7 miljonit eurot ning seda rahastavad Euroopa Liit, Rootsi Valitsus ja Eesti Välisministeerium. Projekti Ukraina-poolseks partneriks on Ukraina E-valitsemise Agentuur.

“Alustame projekti olemasolevate teenuste ja andmebaaside kaardistamisest ning andmevahetussüsteemi hankimisest, et pakkuda Ukrainale tõhusat ja turvalist andmete ristkasutust.  E-teenuste arendamisega aitame Ukraina Valitsusel vähendada bürokraatiat, sest inimesed ei pea andmeid riigile korduvalt esitama. Samuti väheneb korruptsioonioht, kuna andmete töötlemine ning riigi muud tegevused muutuvad läbipaistvamaks,” ütles Hannes Astok.

Enam kui 600 teenuskeskuste loomine on osa Ukraina detsentraliseerimise programmist, millega keskvõim delegeerib ülesandeid omavalitsustele. Projekti lõppedes 2020. aastal plaanib Ukraina osutada 70 avalikku teenust täielikult elektroonilisel kujul. 

E-riigi Akadeemia on Ukraina e-valitsemist toetanud 2012. aastast. Varasemalt on akadeemia eksperdid aidanud tõsta Ukraina E-valitsemise Agentuuri administratiivset ja kommunikatsioonivõimekust, aidanud koostada poliitikadokumente, toetanud dokumendivahetuskeskkonna loomist ning loonud e-teenuseid Lääne-Ukraina omavalitsustele.

E-riigi Akadeemia on nõustamis- ja mõttekeskus, mis tegeleb e-valitsemise, e-demokraatia, küberturvalisuse ja avatud infoühiskonna alase teadmuse loomise ja parimate praktikate levitamisega. Alates 2002. aastast on E-riigi Akadeemia koolitanud 3000 ametnikku enam kui 50 riigist ning juhtinud või osalenud enam kui 60 rahvusvahelises projektis riigi, omavalitsuse või organisatsiooni arendamiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755