Autor: ITuudised.ee • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotid asendavad tulevikus sõdureid kõige ohtlikemates olukordades

Milremi juhatuse esimees Kuldar Väärsi
Foto: Raul Mee
Eesti kaitsetööstusettevõtte Milremi poolt tellitud ning erinevate organisatsioonide akadeemikute poolt kokkupandud uuringu kohaselt hakkavad järgmise aastakümne jooksul targad mehitamata sõidukid (UGV) sõdureid kõige ohtlikemates olukordades välja vahetama.

„Mehitamata sõidukid pakuvad suuremat efektiivsust ja tõhusust, kuna nad ei vaja und ega koge sõjaõuduseid nende vältimatute emotsionaalsete mõjudega,“ kirjutab täna avaldatava uuringu üks autoritest, Balti Kaitsekolledži lektor James Rogers.

Uuring, koodnimega DIBS ehk Digital Infantry Battlefield Solution analüüsib, kuidas mehitamata maismaasõidukid mõjutavad tuleviku sõjapidamist. Täna Vilniuses toimuval Balti Kaitseinnovatsiooni konverentsil avaldatava raamatu esimene osa keskendub baasuuringule.

DIBSi algataja, AS Milrem, kutsus uuringu ellu, et mõista, millistes rollides võiksid mehitamata lahendused tuleviku sõjaväljal sõduritega ühiselt tegutseda. Milrem peab oluliseks kasutada neid teadmisi mehitamata roomiksõiduki THeMISe arenduses.

Milremi arendatud THeMIS on maailma esimene täiesti modulaarne hübriidajamiga roomiksõiduk, mille eesmärk on olla sõdurite toetuse- või asendussüsteem. THeMISt saab näiteks kasutada väikese või suure kaliibriga relvade, improviseeritud lõhkeseadeldiste tuvastust ja kahjutuks tegemist võimaldavatele seadmete ja erinevate sensoritega.

„Relvastatud ja autonoomsete UGVde arendamine, mis on lahinguväljal ühendatud koostoimivasse võrku ning on võimelised sünkroniseeritult tegutsema, muudab oluliselt tuleviku sõjapidamist,“ märkis Läti Kaitseakadeemia Turvalisuse ja Strateegilise Uuringu keskuse juht Dr. Janis Berzins, kes on ka üks raamatu autoritest.

AS Milrem on seadet juba edukalt katsetanud mehitamata relvaplatvormina. Koostöös Eesti Kaitseväe ning Aasia ühe suurema maismaasüsteemide looja Singapore Technologies Kineticsiga testiti THeMISt tänavu novembris.

“Relvastatud mehitamata süsteemid koos sihtmärgi tuvastussüsteemide ning kiire andmevahetusega loovad väga võimsa ja efektiivse lahingüksuse, mis vähendab oluliselt riski sõduritele,” märkis Milremi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Töö DIBSi kallal jätkub ka järgnevatel aastatel. Edasistes etappides viiakse läbi UGVde taktikaline analüüs virtuaalkeskkonnas ning testid lahingsimulatsioonides.

DIBSi esimene osa valmis koostöös Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste, Läti Kaitseakadeemia, Läti Rahvusvaheliste Suhete Instituudi, Riia Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooliga.

Videomaterjali leiab https://youtu.be/nTdRVkJ-YAU ja https://youtu.be/DfqGuFYKSoE

Milrem on Eesti tehnikalahenduste pakkuja, mis on spetsialiseerunud militaar- ja tööstustehnoloogiate väljatöötamisele, remontimisele ja hooldusele. Milremi asutas 2013. aastal Mootor Grupp – ettevõtete ühendus, millel on 23-aastane kogemus ja esindused mitmetes Euroopa riikides. Ettevõtte kaks peamist tegevusala on mehitamata sõidukite arendamine ning militaarse rasketehnika hooldus ja remont. Milrem on Eesti Kaitsetööstuse Liidu liige.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755