Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 19. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea tunne, kui on raske valida aasta parimaid

Foto: Pixabay
Äripäeva toimetusele valmistab rõõmu, et aasta varasemaga võrreldes on käesolev aasta pakkunud nii palju häid tehinguid ja silmapaistvaid saavutusi, et aasta ärimehe valimine tuleb meeldivalt keeruline.

Täna avalikustas Äripäev nimed, kes kandideerivad aasta ärimehe tiitlile. Parimate sekka on jõudnud kaheksa nominenti. 

Võrreldes eelmiste aastatega on jäänud valikukriteeriumid samaks. Hindame kõrgelt ettevõtjaid, kes paistsid silma nii ettevõtte enda arengu ja saavutustega kui ka suutsid mõjuda laiemalt väljapoole. Seda enam teeb head meelt, et tänavu on väärikaid kandidaate parima tiitlile rohkem kui 2015. aastal.

Esimene nominent (tähestikulises järjekorras) on Andres Agasild, kes paistis silma ettevõtte MarkIT väljaostmisega ning laienemisega Norras. Investorite väljaostmine on tavaliselt hea märk, et juht on valmis riskima oma rahaga ning usaldab enda püstitatud strateegiat ja eesmärki. Firmal ambitsioonist igatahes puudu ei jää – 100 töötajaga tahetakse saavutada 100 miljoni eurone käive.

Teine finalist on Priit Alamäe, kes sarnaselt Agasillaga ostis oma firma välja. Alamäe otsustas koos kolleegidega Nortalis, et on aeg välisomanikele öelda aitäh, ning suurendada kodumaist omanikeringi. Omanikeringi pääsesid ka töötajad, kellel seni osalus ettevõttes puudus.

Kolmandana toome esile Viljar Arakase, kes EfTENi juhina jätkab aktiivselt ning tegi ka tänavu mitu suurt kinnisvaratehingut. Eelmise aastaga võrreldes investeeriti ligi kolmandik rohkem, kokku 140 miljonit eurot. EfTEN tegi Riias ajaloo suurima tehingu, samuti meelitati palju investoreid, mida iseloomustas emissiooni ülemärkimine.

Neljandana nimetame Infortari omanikud Ain HanschmidtiEnn Pandi ja Kalev Järvelille. Mehed laiendasid senist investeeringute valdkonda, sisenedes energeetikasse. Ligi 70 miljoni euroga saadi Eesti Gaasi ainuomanikuks, välja osteti nii Fortum kui ka kõik väikeaktsionärid. Infortari kolmik otsis juba mullu võimalust vaba raha panna tööle, kui kaaluti ka Estonian Airi ostu.

Viies nominent Raul Kirjanen on paremate seas kolmandat aastat järjest. Tiitlikaitsja on 2016. aastal jätkanud jõulist laienemist ja investeerimist. Juunis investeerisid Kirjaneni firmad Belgias 250 miljonit eurot, et ehitada sealne elektrijaam ümber pelletiküttele. Ainuüksi mahult muljetavaldav samm.

Kuuendana väärib tunnustust Indrek Kuivallik, kes alles hiljuti jõudis lõpule Starmani tehinguga. Alates päevast, kui senine suuromanik hakkas otsima võimalust ettevõttest väljumiseks, tundis Kuivallik võimalust oma asutatud ettevõtte tagasiostmiseks. Lõpuks see ka õnnestus, ent kõigi üllatuseks tegi ta kohe teise tehingu otsa, kui müüs Starmani Eesti ärid edasi Elisale.

Seitsmes finalist on Arno Kütt, Äripäeva Viljandimaa TOPi võitja ning pakiautomaatide valmistaja Cleveroni juht ja üks omanik. Kui seni on pakiautomaadid eestlastele teada peamiselt kodupiirkonnas, siis nüüd üritab Kütt murda Ameerika Ühendriikide turule – Cleveron sõlmis tänavu tehingu jaehiiu Wal-Martiga.

Kaheksas nominent Rain Lõhmus tõi tänavu kevadel börsile LHV. Panga suuromanik on suutnud LHV muuta ligimeelitavaks nii investoritele kui ka jaeturule, mida peegeldavad edu börsil ning järjepidev kasv turul, kus seni on valitsenud välisomanikele kuuluvad konkurendid.

Allikas: Äripäev.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755