Autor: ITuudised.ee • 1. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab ulatuslik ID-kaardi sertifikaatide uuendamine

Foto: Kuvatõmmis/ blog.ria.ee
Riigi Infosüsteemi Amet suurendab alates jaanuari esimesest nädalast kauguuendatavate ID-kaartide hulka 650 000 võrra.

Jaanuaris algab ID-kaardi sertifikaatide uuendamise kolmas laine. "Seekordne sertifikaadiuuendus on suurim ning puudutab enam kui 700 000 ID-kaardi ja digi-ID omanikku, teisisõnu, tegemist on ulatusliku ning enamikele Eesti elanikele olulise sündmusega," selgitab Riigi Infosüsteemi Ameti analüütik Anto Veldre.

Sellega kasvab uuendamist vajavate kaartide arv ühe miljonini.

Veldre sõnul tulevad sedavõrd suured numbrid asjaolust, et paljudel inimestel on mitu identiteedikandjat – ID-kaarti kantakse kaasas ja pruugitakse eraeluliste asjade ajamiseks, digi-ID on sageli kasutusel asutustes ja firmades digitaalse töövoo tagamiseks.

Oma kaardi uuendamiseks tuleb lehelt installer.id.ee laadida arvutisse uusim ID-tarkvara ning jälgida selle antavaid juhiseid.

Kui tarkvara uuendamisvõimalust ei paku, siis pole konkreetse kaardi uuendamise aeg veel käes või ei vaja kaart uuendamist.

Kaarti uuendatakse, et paigaldada sellele tugevamal krüptograafial põhinev sisu.

Kui uuendamine ebaõnnestub, siis tuleb kaardiga pöörduda Politsei- ja Piirivalveameti teeninduspunkti. Kui uuendamine ebaõnnestub ka teeninduses, siis asendatakse kaart uuega.

Kauguuendamine algas 2016. aasta märtsis ning aasta lõpuks uuendas oma ID-kaarti 70 000 inimest.

Riigi Infosüsteemi Amet soovitab kaarti uuendada 2017. aasta esimesel poolaastal.

Teisel poolaastal kaob enne 2014. aastat välja antud kaartide kauguuendamisvõimalus, kuna alates juulist kaartidele paigaldatav tarkvara ei mahu enam vanematele kaartidele.

Loe pikemalt RIA blogist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755