Autor: Aali Lilleorg • 3. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste idufirma kaasas 10 miljonit dollarit

Foto: Erakogu
Mitmeid auhindu võitnud 100% mobiilne Suurbritannia pangateenus Monese kaasas 10 miljonit dollarit nimekatelt rahvusvahelistelt investoritelt, sealhulgas riskikapitalifirmadelt Anthemis Group, Korea Investment Partners, STE Capital ja Eesti fond SmartCap. Ettevõte kasutab kapitali euroalale laienemiseks ja uute teenuste turule toomiseks.

Ettevõtte avas klientidele uksed 2015. aasta sügisel. Tänaseks on Monesel üle 40 000 kliendi, kes on kokku sooritanud üle 1,8 miljoni tehingu ja teostanud makseid 150 miljoni naelsterlingi ulatuses.

Uuenduslik globaalse suunitlusega pangandusteenus

Monese teenus võimaldab igal Euroopa Majandusühenduse riigis elaval eraisikul mobiilirakenduse kaudu hõlpsasti avada Suurbritannia konto vaid mõne minutiga, ilma pangakontorisse minemata ja ka neil inimestel, kes seni on pangateenustest ilma jäetud või on piiratud ligipääsuga. Konto võimaldab kliendil teha igapäevaseid tehinguid, sealhulgas nii vastu võtta kui ka teostada kohalikke ja rahvusvahelisi pangaülekandeid, kasutada puutevaba Visa deebetkaarti ja maksta sisse sularaha.

Erinevalt Eestist on Suurbritannias ja mitmel pool mandri-Euroopas paljudel inimestel täna väga raske tavalist pangakontot avada, eriti veel hiljuti riiki elama asunud inimestel. Suurpankade teenused on üsna kulukad ning nad on keskendunud jõukamate klientide teenidamisele. Suurbritannia valitsus on pööranud viimastel aastatel tähelepanu sellise ebavõrdsuse vähendamisele ja ka sularahata arveldamise suurendamiseks. 2018. aastast loobutakse tšekkiraamatute kasutamisest. Need muutused suurendavad läbipaistvust ning aitavad rahapesu tõkestamisega vähendada rahvusvahelist kuritegevust.

Monese visioon on kiire, lihtne, sõbralik ja rahvusvaheline teenus, mis on erinevalt suurpankadest hinnastatud soodsa ja läbipaistva kuutasuga. Teenuse hind on aasta läbilõikes hinnanguliselt kuni 5x ja valuutavahetuse hind kuni 8x soodsam kui ‘tasuta’ teenust pakkuvatel Briti suurpankadel.

Euroopa finantstehnoloogia tippude hulka tõusnud on saanud hulgaliselt rahvusvahelist tunnustust ja meediakajastust

Monese on kiirelt tõusnud Euroopa finantstehnoloogia tippude hulka, saades hulgaliselt rahvusvahelist tunnustust ja meediakajastust. Ettevõtele on omistatud näiteks Best Challenger Bank tiitel (European Fintech Awards 2016) ja samuti Best Consumer Payments Programme tiitel (Emerging Payments Awards 2016), lisaks innovatsiooni toetus Euroopa Komisjoni Horizon 2020 SME programmilt.

Finantseeringuga saab ettevõte toetuse maailma tippinvestoritelt, kelle hulka kuulub nii maailma esimesse neo-panka Simple investeerinud finantstehnoloogiale suunatud riskikapitalifirma Anthemis Group kui ka 1.5 miljardit dollarit haldav juhtiv Lõuna Korea riskikapitalifirma Korea Investment Partners, mis tegi hiljuti investeeringu Korea esimesse internetipanka Kakao Pank.

Nende jaoks on see tehing on ühtlasi esimene strateegiline investeering Euroopa idufirmasse. Finantseerimisvoorus osalesid ka mitmed Monese eelmises finantseerimisvoorus osalenud investorid, sealhulgas SmartCap ja Euroopa suurim idufond Seedcamp.

„Näeme, et Monese on kasvamas SmartCapi portfelli staarettevõtteks. Norris Koppeli meeskond on demonstreerinud finants-sektori ja oma sihtturu põhjalikku tundmist. Monese meeskonna saavutused on muljetavaldavad ning nad on näidanud silmapaistvat pühendumist ja eesmärkidele orienteeritust,“ ütles SmartCapi investeeringute haldur Stanislav Ivanov.

Ettevõtte asutaja Norris Koppeli sõnul on 2017. aastal plaanis tugevdada Monese positsiooni, olles peamine pangakonto inimestele, kes ei oma erinevatel põhjustel ligipääsu tavalistele pangateenustele või kes otsivad alternatiive kallitele tavapankadele. „Töö käib euroalale laienemiseks ning euro kontode pakkumiseks. See annab klientidele võimaluse omada lokaalseid kontosid eri riikides. Samuti lisame uusi teenuseid nagu näiteks otsekorraldused ja krediidi teenused,“ lisas Koppel.

Värske investeering tõstab Monese  koguinvesteeringute mahu 15,8 miljonile dollarile. 

Monese on 2015. aasta lõpus avatud digitaalne pangandusteenus, mis võimaldab eraisikutel mobiilirakenduse kaudu ilma pangakontorisse minemata mõne minutiga konto avada. Monese pangakonto võimaldab kliendil nii vastu võtta kui ka teostada kohalikke ja rahvusvahelisi pangaülekandeid, kasutada puutevaba Visa deebetkaarti ja maksta sisse sularaha. Monese asutati 2013. aastal eestlase Norris Koppeli poolt.

Londonisse kolides avastas ta, et välismaalasena on seal kohalikku pangakontot avada väga keeruline ja aeganõudev. Monese investorite hulka kuuluvad Anthemis Group, Korea Investment Partners, SmartCap ja STE Capital, samuti maailma ühe suurima makseplatformi PayU tegevjuht Laurent Le Moal, Seedcamp ning äriingel Marek Kiisa koos paljude tuntud EstBAN äriinglitega.  Ettevõte on reguleeritud Suurbritannia finantsinspektsiooni poolt ja sel on kontorid nii Londonis kui Tallinnas

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755