Autor: ITuudised.ee • 4. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digikogumike hange keskhariduse uuele tasemele viimiseks

Foto: Pixabay
Haridus- ja Teadusministeerium kuulutas välja riigihanke, et tellida kaasaegseid, riiklike õppekavade nõuetele vastavaid digikogumikke gümnaasiumiastme kõikidele õppeainetele. Uute e-õppematerjalidega on edaspidi võimalik keskhariduse tasemel viia läbi e-õppe kursusi, mis on praegu levinud eelkõige kutse- ja kõrghariduses.

„Soovime laiendada keskhariduse õppevõimalusi, et tulevikus oleks võimalik omandada keskharidust vajadusel ka e-õppe vormis. Ootame hankel osalema ühispakkujaid, kes tooksid kokku metoodilise ja sisulise teadmise kaasaegsest õppimisest ja õpetamisest ning seda toetavast õppevarast ja teiselt poolt innovaatilise lähenemise e-õppele ja tehnoloogiliste lahenduste kasutamisele,“ ütles Haridus- ja Teadusministeeriumi e-teenuste osakonna asejuhataja Kristel Rillo.

Keskharidus uuele tasemele

Keskhariduse tasemele e-õppematerjali loomine lubab tulevikus õpilastel võtta nii valik- kui põhikursusi mistahes õpetajate käe alt. „Näiteks saaksid tulevikus võtta ka kutsekoolide õpilased matemaatika kursusi gümnaasiumi õpetajatelt või gümnaasiumiõpilased disaini või fotograafia valikkursust mõne kutsekooli programmist. Kutsehariduses ja kõrghariduses on e-kursuste formaat väga levinud, kuid gümnaasiumis on siin veel arenguruumi,“ sõnas Rillo.

Lisaks aitab e-õppematerjalide  väljatöötamine ja kasutusele võtmine saada ajutiselt või püsivalt välismaal elavate perede lastel osa heast Eesti keskharidusest.

Esmalt hangitakse e-õppematerjalid põhiainete jaoks, kuid edaspidi on plaanis hankida neid ka valikkursuste tarvis, et laiendada veelgi õpilaste valikuvõimalusi nii gümnaasiumites kui ka kutsekoolides.

E-õppematerjali hanke tingimused

E-õppematerjalide hankega soovitakse saada õppematerjale järgmistes ainevaldkondades: keel ja kirjandus, võõrkeeled, matemaatika, loodusained, sotsiaalained ja kunstiained.

Hangitav õppematerjal on avatud lähtekoodiga, mis tähendab, et nii organisatsioonidel kui ka õpetajatel on võimalik seda oma soovi järgi kohandada või edasi arendada.

Hankes osalemiseks peab pakkujal või ühispakkumuses osalevatel partneritel olema tõendatud kogemus haridusvaldkonnas kasutusel oleva sarnase arendusprojekti nagu õppematerjalide, digiõpikute, simulatsioonide, rakenduste või muu taolise arendamisega viimase kolme aasta jooksul. Oluline on kaasata arendusmeeskonda ka vastava kooliastme pedagoogiline kogemus ning erivajaduse ja kaasava hariduse ekspertiis.

Hankelepingu sõlmimise kriteeriumiks on parim hinna ja kvaliteedi suhe lähtudes pakkumise maksumusest ja selle sisust ning arendusmeeskonnas esindatud kogemusest ja kompetentsist. Pakkumisi riigihankel osalemiseks ootab haridus- ja teadusministeerium 10. veebruaril kella 17-ni. Täpsem info ja dokumentatsioon on leitav riigihangete registrist: https://riigihanked.riik.ee/register/hange/181532

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755