Autor: ITuudised.ee • 6. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta kokkuvõte: Elisal ligi 500 uut ja uuendatud jaama

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli
Foto: Elisa
Aastal 2016 ehitas Elisa erinevatesse Eesti piirkondadesse juurde 328 uut ning lisaks moderniseeris veel 161 olemasolevat tugijaama. Uute jaamade paigaldamisel lähtus Elisa klientidele olulistest kohtadest, tõmbekeskustest ning igapäevastest liikumismarsruutidest.

„Leviarenduste peamiseks eesmärgiks on tõsta kõikidel klientidel ühtlaselt 4G kiiruseid, tagamaks ühtlane võrgukvaliteet üle kogu Eesti – et 4G levi oleks olemas ka kohtades, kus see seni puudus või polnud nii tugev, et pakkuda väga head kasutuskogemust,“ lausus Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.  

Tema sõnul kasutavad praeguseks enam kui pooled Elisa kliendid 4G internetti ning kuna mobiilse interneti mahud on aastaga kahekordistunud, siis peab ka võrgu võimekus ajaga kaasas käima: „Ei piisa ainult sellest, kui aitame kliendil ühendust saada, vaid me aitame ka seda ühendust hoida sellisel tasemel, et ta oma soovitud neti-tegevused tehtud ja teenused kasutatud saaks ning võimekust jääks igaks juhuks ülegi.“

Suurimad võrgutööd tehti mullu ära Tallinnas, kus on enim mobiilse interneti kasutajaid ning kuhu loodi täiesti uus 4G sageduskiht. Pealinna lisati koguni 125 uut 4G tugijaama ning eraldi tihendati ka 4G võrku Harjumaal 37 uue ja 10 moderniseeritud tugijaama võrra.  

Polli tõi välja, et saavutatav 4G kiiruste kasv Tallinnas on teise sageduskihi lisamisel märgatav. „Seni kasutasid Elisa kliendid nutiseadmetega pealinna 4G võrgus valdavalt madalamaid 800 MHz sagedusi, kus teoreetilised maksimaalsed kiirused ulatusid 75 ning reaalsed kiirused 40–50 megabitini sekundis. Teise sageduskihi lisamisega kasvasid kiirused kuni teoreetilise 300 ning reaalselt 150–250 megabitini sekundis,“ rääkis Polli.  Võrgutööde käigus lisas Elisa teise sageduskihi 50 protsendile Tallinnast.

„Võrgutehnoloogiate edasiarenduste kasutusele võtmine, kus ühendatakse mitmed edastussagedused on ettevalmistus 5G tehnoloogia turule toomiseks, millega Elisa on juba alustanud,“ selgitas Polli.   

Juba välja toodud Tallinna ja Harjumaa võrgu tihendamisele lisaks ehitas Elisa 28 uut 4G tugijaama veel ka Saaremaale, 10 Ida-Virumaale, 8 Hiiumaale, 8 Läänemaale, 6 Raplamaale, 5 Järvamaale, 4 Tartusse ja 4 Tartumaale. Kaks uut 4G tugijaama said juurde Viljandimaa, Pärnumaa ja Jõgevamaa. Ühe 4G tugijaama lisas Elisa Pärnusse, Võrumaale, Valgamaale ja Põlvamaale.

4G võrgu võimendamise kõrval täiendati ka 3G võrkusid üle Eesti. Nii sai Tallinn juurde 23 uut 3G tugijaama, Tartumaa 16, Harjumaa 9, Ida-Virumaa 8, Tartu 8, Järvamaa ja Raplamaa 3 tugijaama. Kahe uue 3G tugijaama võrra täienesid Viljandimaa ja Võrumaa võrgud ning ühe tugijaama võrra Jõgevamaa, Pärnu, Pärnumaa ja Saaremaa võrgud.

Enim tugijaamade moderniseerimisi viis Elisa läbi Saaremaal, kus uuendati 82 tugijaama, Läänemaal läbis uuenduse 36 ning Hiiumaal 33 tugijaama.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755