Autor: ITuudised.ee • 12. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiasutuste andmebaas suletakse

Foto: Pixabay
Kõik Eestis registreeritud juriidilised isikud on nüüdsest koondatud ühte infosüsteemi, sest 11. jaanuarist 2017 kuuluvad ka riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste riikliku registri (RKOARR) andmed e-äriregistri koosseisu.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) poolt hallatavas e-äriregistri teabesüsteemis saab edaspidi lisaks Eestis registreeritud äri- ja mittetulundusühingutele ning sihtasutustele vaadata ka riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste, avalik-õiguslike juriidiliste isikute ning põhiseaduslike institutsioonide andmeid.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse asedirektori Piret Meelinnu sõnul pani riik kahe registri andmed kokku selleks, et juriidiliste isikute info oleks koondatud ühte allikasse ning andmete pärimine ja registrile esitamine toimuks sarnaselt äriühingutega elektrooniliselt. „Juriidiliste isikute info koondamisega muutuvad andmed kvaliteetsemaks, sest võrreldes varasemaga, mil riigiasutuste andmeid uuendati kaks korda aastas, uuendatakse e-äriregistris andmeid reaalajas,“ lisas Meelind.

Kaasajastatud andmed vähenenud halduskoormusega

Rahandusministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna juhataja Marlen Piskunov selgitas, et seni oli RKOARR vananenud platvormil ning registriandmete sisestamine ja muutmine käis asutuse avalduse esitamisel käsitsi. „Äriregistriga liitumise tulemusel saab RKOARR lõpuks kaasaegse toimimisloogika, mis on ka andmete esitajale palju mugavam. Ümberkorraldus vähendab registriga kaasnevat halduskoormust ja tänu sellele, et üleandmise protsessi käigus said RKOARR-i andmed kaasajastatud, paranes oluliselt ka registri andmekvaliteet,“ rõhutas Piskunov.

Esialgu kajastab e-äriregister riigiasutuste üldandmeid, registrikaarte ja tegevusalasid. Tulevikus on võimalik päringuid teha ka seotud isikute kohta, kui riigiasutuste esindajad on Ettevõtjaportaali kaudu registrile saatnud täiendavad andmed, sealhulgas info asutuse esindusõiguslikest isikutest.

Riigiasutuste andmete e-äriregistri koosseisu viimine võimaldab edaspidi RKOARR andmeid pärida ka xml-teenustega, kui on vaja e-teenuseid integreerida või teha suurel hulgal päringuid. Samuti on RIK veebilehel kättesaadavad riigiasutuste avaandmed. Riigiasutuste andmete pärimine on tasuta.

E-äriregistri teabesüsteemis olevad andmed pärinevad mittetulundusühingute ja sihtasutuste, äri- ja kommertspandiregistrist ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste riiklikust registrist.

Enne registriandmete ühendamist sai riigiasutuste infot vaadata rahandusministeeriumi poolt hallatavas RKOARR infosüsteemis, mida hoitakse 11.01.2017 seisu andmetega avatuna veel kaks kuud ja seejärel suletakse lõplikult.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755