Autor: ITuudised.ee • 18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erki Savisaar: Ülikiire interneti pakkujatel tuleb oma hinnakujundus ümber vaadata

Foto: Erik Prozes
Riigikogu võttis 18. jaanuaril vastu seaduse, mis lubab muuhulgas interneti lairibateenuse paremaks kättesaadavuseks ja odavamaks muutmiseks kasutada elektriposte ja muud olemasolevat taristut.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Erki Savisaar selgitas, et seadusemuudatus võimaldab edaspidi kasutada ühte kommunikatsioonitrassi mitmeks erinevaks otstarbeks. Seni tuli iga trassi jaoks koostada eraldi projekt, võtta kõik kooskõlastused, tasuda riigilõivud jne. „Näiteks, kui veeti gaasitoru, siis samasse trassi interneti kaablit panna ei tohtinud. Nüüd on see võimalus olemas“ selgitas Savisaar. Muudatuse läbi muutub kiire interneti viimine Eestimaa kodudesse odavamaks, sest tänu taristute ristkasutuse võimalusele jääb internetivedajal ära vajadus koostada mitu erinevat projekti, võtta kooskõlastusi iga kommunikatsiooni jaoks ja seeläbi saab kokku hoida nii riigilõivudelt kui ka projekteerimistasudelt.

Praegu on Savisaare sõnul ülikiire interneti levik Eestis takerdunud just nii-öelda viimase kilomeetri rahastamise taha. „Sideettevõtjatelt on tulnud sõnum: kui tahad ülikiiret internetti, siis maksa tuhandeid või kümneid tuhandeid eurosid,“ tõdes Savisaar, et selline olukord pole normaalne. Kõrget hinda põhjendatakse tema sõnul justnimelt sellega, et internetikaabli koduni viimiseks tuleb koostada eraldi projekt, teha täiesti uus trass ja muu vajalik. Samas on teada, et lähima liitumispunkti lähedalt möödub enamasti sihtpunktini mõni olemasolev taristu – näiteks elektripostid. Nüüd on Savisaare kinnitusel seaduslik võimalus, et lihtsustatud korras kasutada olemasolevaid elektriposte ka internetikaabli vedamiseks. „Seadusandja on oma sammu astunud. Ülikiire interneti pakkujatel tuleb tõsiselt oma hinnakujundus nüüd ümber vaadata. Arvan, et edaspidi ei tohiks inimese jaoks maksta liitumine üle 300 eurot kilomeetri eest. Samuti soovitan kohalikel omavalitsustel ja kogukondadel mõelda läbi, kuidas piirkondades oleks kõige parem internetti levitada.“ sõnas Savisaar. Riigikogulase sõnul on kavas ka riigil inimestele appi tulla. „Riik plaanib järgmisel ja ülejärgmisel aastal interneti arendamiseks suunata täiendavaid vahendeid ja just selleks, et see viimane kilomeeter baasvõrgust inimese koduni saaks välja ehitatud.“

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755