Autor: ITuudised.ee • 25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 300 Eesti iduettevõtte saavad nüüdsest lihtsamini väliseksperte värvata

Foto: Pixabay
Siseminister Andres Anvelt kinnitas 24. jaanuaril esimese nimekirja Eesti iduettevõtetest, kes saavad senisest kergemini välistööjõudu palgata.

Kinnitatud nimekirja alusel on 339 ettevõtet vabastatud kohustusest maksta välisekspertidele vähemalt Eesti keskmist brutopalka. Ühtlasi ei pea nad küsima välismaiste spetsialistide palkamiseks töötukassalt luba, mis antakse harilikult vaid siis, kui töötukassa on veendunud, et vaba töökohta pole võimalik täita Eestis elava inimesega.

Erinevatel hinnangutel on Eestis puudu mitu tuhat IT-spetsialisti. Siseminister Anveldi sõnul on üheks põhjuseks tingimused, mida värskelt alustanud iduettevõtted sageli täita ei suuda. „Meie soov on praegust korda paljulubavatele iduettevõtetele lihtsustada,“ lausus Anvelt.

Sama õigust võivad taotleda ka need iduettevõtted, keda täna kinnitatud nimekirjas pole. Selleks peavad nad esitama taotluse 18. jaanuaril tööd alustanud ekspertkomisjonile, kes otsustab, kas tegu on iduettevõttega või mitte. Komisjoni kuuluvad valdkonnas tegutsevad esindusorganisatsioonid: Startup Estonia, Estonian Startup Leaders Club, EstBAN, Garage48, Buildit Hardware Accelerator, Tehnopol Startup Inkubaator ning Startup Wise Guys. Esimese nädalaga on komisjonile taotluse esitanud juba 25 välisettevõtet.

See muudatus on osa laiemast plaanist tuua Eestisse andekaid spetsialiste ja rikastada siinset majandust. Alates sellest aastat on võimalik ka välismaistel ettevõtjatel, kes soovivad Eestis oma iduettevõtte luua, taotleda nii lühi- kui pikaajalist viisat soodustingimustel. Lisaks saavad iduettevõtjad lihtsamatel tingimustel ettevõtluseks mõeldud elamisluba taotleda – neil ei pea olema 65 000 eurot, mida kohe Eesti majandusse investeerida. Teiste välisettevõtete puhul on see kohustuslik.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755