26. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukad õppurid õpivad Tallinna Tehnikaülikoolis tasuta

Foto: Pixabay
Õppetöös edukalt edasi jõudvad tudengid õpivad Tallinna Tehnikaülikoolis ka edaspidi tasuta ja ainepunktide hinna muutus ei puuduta tänaseid tudengeid. Ainepunktide hind tõuseb tänasega võrreldes ainult uutele tudengitele, nendele üliõpilastele, kes astuvad Tehnikaülikooli õppima selle aasta sügisest.

Tehnikaülikoolis täiskoormusega eesti keeles õppimine on jätkuvalt tasuta ja ainepunktide eest peavad maksma üksnes need üliõpilased, kes õpivad osalise koormusega või tasulises õppes. Hinnatõus puudutab vaid sel sügisel sisse astuvaid tudengeid, kes mingil põhjusel ei suuda täiskoormusega õppida

Tasulistel ingliskeelsetel õppekavadel õppijatel on võimalik õppemaksu kulude katteks taotleda stipendiumi ning õppetöös edukalt edasi jõudvad tudengid õpivad ka ingliskeelsetel kavadel reeglina tasuta. Stipendiumide arv õppekavati on diferentseeritud – loodus-, täppis- ja tehnikaerialadel on neid rohkem, ulatudes kuni 90 % õppekohtade arvust.

„Tehnikaülikoolis õppimine on andekatele ning töökatele tudengitele tasuta. Kui võimekas tudeng valib õppimiseks tasulise ingliskeelse õppekava, siis paljudel sellistest õppekavadest on võimalik õppimise kulud katta stipendiumiga. Näiteks IKT erialadel on võimalik kuni 90% tudengitest saada 100% õppemaksu katva stipendiumi,“ selgitas TTÜ õppeprorektor akadeemik Jakob Kübarsepp.

Jakob Kübarsepp on kindel, et tasuline inglisekeelne õpe ei kahanda uute välistudengite huvi Tehnikaülikoolis õppimise vastu. „Stipendiumeid, mis katavad inglisekeelse õppe kulusid, on niivõrd paljudele, et usinad õppurid ei pea õppemaksu pärast muret tundma,“ ütles Kübarsepp.

Inglisekeelne õpe on pea kõigis Eesti suuremates ülikoolides tasuline. Tehnikaülikool otsustas  ühtlustada oma põhimõtteid selles küsimuses teiste suuremate ülikoolidega Eestis ning muuta inglisekeelne õpe tasuliseks sel sügisel ülikooli astujatele.

Tallinna Tehnikaülikool muutis viimati ainepunktide hindu viis aastat tagasi, uuendused tegi TTÜ nõukogu detsembri lõpus ning kehtima hakkavad uued hinnad 1. septembrist 2017. TTÜ nõukogu otsustas, et ainepunkti hind on sel sügisel ülikooli astunutel eestikeelsetel õppekavadel õppijatele vähemat 40 ja ingliskeelsetel õppekavadel õppijatele vähemalt 55 eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755