Autor: ITuudised.ee • 26. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikser: Eestil on Aafrika riikidele pakkuda kogemusi ja teadmisi eelkõige infotehnoloogia vallas

Eesti välisminister Sven Mikser ja Etioopia välisminister Workneh Gebeyehu
Foto: Välisministeerium
Välisminister Sven Mikser oli eile ja täna visiidil Addis Abebas Etioopias, kus ta kohtus Aafrika riikide esindajatega, et arutada koostööd, sealhulgas rahvusvahelistes organisatsioonides ja e-valitsemise alal, ning ettevalmistusi Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumiseks Eesti EL eesistumise ajal.

„Eesti suhted Aafrika riikidega on viimasel viiel aastal tihenenud nii diplomaatias kui majanduses. Näen, et eelkõige on Eestil võimalus jagada oma kogemusi ja teadmisi infotehnoloogia valdkonnas. Aafrika kui kiiresti arenev majandusruum võiks pakkuda senisest rohkem huvi ka Eesti äriringkondadele,“ sõnas Mikser.

Kohtumisel Etioopia välisministri Workneh Gebeyehuga oli fookuses Eesti Euroopa Liidu eesistumise aega langev EL ja Aafrika tippkohtumine. Välisministrid arutasid, mis võiks olla tippkohtumise keskmes ning mis valdkondades e-lahendustest abi oleks. „Kohtumise üheks teemaks on noored ja nende tööhõive ning infotehnoloogial on selles küsimuses oluline roll: e-riik ja e-teenused aitavad muuta valitsemist ja ühiskonna toimimist tõhusamaks,“ sõnas Mikser.

Välisminister Sven Mikser tutvustas ka Eesti kavatsust kandideerida ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks. „Nõukogu peab oma töös olema läbipaistev ja kaasav ning kandma oma tegevuses vastutust kõikide ÜRO liikmesriikide ees,“ sõnas Mikser. „Suuremat tähelepanu vajab ennetus: see on kõige säästlikum ja kindlam viis konfliktidest hoidumiseks,“ rõhutas Mikser.

Mikser kohtus visiidil olles veel Namiibia välisministri Netumbo Nandi-Ndaitwah’ga, Mali välisministri Abdoulaye Diopi ja Sambia välisministri Harry Kalabaga ning osales ÜRO Naiste Staatuse Komisjoni 61. istungjärgu eelkohtumisel, mis keskendub naiste majanduslikule võimestamisele muutuva töökeskkonnaga maailmas. Samuti on välisministril täna plaanis veel rida kohtumisi Aafrika riikide kolleegidega.

Eesti välisminister Sven Mikser kohtumisel Etioopia välisminister Workneh Gebeyehuga
Foto: Välisministeerium
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755