Autor: ITuudised.ee • 26. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ebaturvalises maailmas aitavad küberturvaalane teadlikus ja hügieen

Foto: Bytelife Solutions
Teisipäeval, 24. jaanuaril toimunud küberturvalisusele pühendatud konverentsil “Redefining IT security” kõneldi küberohtudest ja -kaitsest.

Konverents algas BHC Laboratory juhatuse liikme Lauri Almanni poolt modereeritud paneeldiskussiooniga teemal “Ebaturvalisest maailmast veelgi ebaturvalisemasse maailma”, kus osalesid Siseministeeriumi asekantsler Hannes Kont, Riigikogu liige Jürgen Ligi ning NATO Küberkaitse Oivakeskuse direktor Sven Sakkov. Konverentsi avapaneelist osavõtjad tõdesid teatud paradigma muutust maailmas ja leidsid ühiselt, et tänast Euroopa julgeolekuolukorda on viimase aasta jooksul enim mõjutanud Ühendkuningriigi otsus lahkuda Euroopa Liidust ning Donald Trumpi valimine USA presidendiks, samuti kogu maailmas pead tõstev populism ja ISIS-e esiletõus.

Aare Reintam NATO Küberkaitse Oivakeskusest rõhutas, et häkkimine on tänapäeval muutunud üli-lihtsaks, alustades kergesti rünnatavate IP valvekaameratega ja lõpetades isegi kaupluste võrku ühendatud külmlettidega. Selles kontekstis on oma küberturvaalase teadlikuse arendamine ning teadmiste testimine muutunud elulise tähtsusega ettevõtmiseks.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Ingvar Pärnamäe tõi välja, et viimase aasta jooksul on küberrünnete hulk globaalselt suurenenud 60% ning valdavalt tulenevad need riikide, mitte eraisikute poolt. Samas avastatakse sellised ründed keskmiselt alles 6 kuu pärast, kus reageerimine ei ole enam võimalik. Selle vältimiseks on oluline arendada organisatsioonides küberhügieeni teadlikust.

Praktilised juhised uuest andmekaitsemäärusest tulenevate nõuete järgimiseks 

08.02.2017 Viru Konverentsikeskus

Info ja registreerimine SIINSOODUSHIND kehtib kuni 31.01!

AB Magnusson vandeadvokaat Sille Lehtsaar rõhutas uute isikuandmete kaitse regulatsioonide suurt mõju. Järgmisel aastal jõustuv regulatsioon toob olulisi muudatusi nii teenusepakkujatele kui tarbijatele.

Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor Taimar Peterkop märkis, et aasta 2016 oli küberkaitse teema comeback peavoolumeediasse. Ta tõdes, et aasta vältel oli palju juttu lunavaraga seotud teemadel ja et Eestit ei ole alates 2007. aastast suuremaid küberrünnakuid tabanud, seda isegi sõltumata faktist, et meie avaliku sektori digitaliseeritus on teistest riikidest valdavalt ees. Samas on viimastel kuudel maailmas toimunud nii mõndagi - viimati USA presidendivalimistega seonduv, suurenenud krüpto lunavara nõuded jms. Ühe ilmeka näite tõi Peterkop just USA presidendivalimistega seoses, kus ühe olulisel ametikohal oleva juhi halb küberhügieen tegi võimalikuks suure andmevarguse. See peaks tema sõnul olema õpetlikuks näiteks, et ei ole hea kasutada sama parooli erinevatesse keskkondadess ligipääsuks. Peterkop rõhutas, et küberturvalisuse aluseks on teadlik kogukond ning koostöö era- ning avaliku sektori vahel.

Konverentsi “Redefining IT Security” korraldajaks oli IT infrastruktuuri ja turvalahenduste pakkuja ByteLife Solutions.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755