Autor: Harro Puusild • 6. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Urve Palo: meeleavaldused ei lähe ka Eestist mööda

Foto: Raul Mee
Lähima kümne aasta jooksul kaob robootika arengu tõttu kogu maailmast kümneid miljoneid töökohti ning see käivitab negatiivsete sündmuste ahela, kirjutab ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

„Sotsiaalne lõhestumine, sissetulekute ebavõrdne jaotus ja riikidevahelise koostöö vähenemine toovad kaasa solidaarsuse kadumise, rahulolematuse, sotsiaalse tõrjutuse ja seejärel juba meeleavaldused. Need on trendid, mis ei lähe Eestist mööda,“ kirjutab ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo 26. jaanuaril ilmunud Äripäeva tööstuse erilehes.

„Eksperdid tõdevad, et ülemaailmset stabiilsust ohustab ka neljas tööstusrevolutsioon ehk uute tehnoloogiate rakendamine. Lähima kümne aasta jooksul kaob robootika arengu tõttu üle maailma kümneid miljoneid töökohti. Uus tehnoloogia loob uusi võimalusi, kuid toob kaasa ka uusi muresid,“ ütleb minister.

Palo lisab, et tulevik on nende päralt, kes tootmist automatiseerivad, uusi tooteid loovad ning nutikate masinatega töötada oskavad. „Tööjõukulude kiire kasvuga kohanemine on Eesti tööstuse üheks suuremaks väljakutseks. Ja tööjõukulusid tõstab ka tõsiasi, et kvalifitseeritud tööjõudu lihtsalt pole. Kui riik saab tööstusettevõtjaid toetada vajaliku tööjõu koolitamisega, siis ettevõtja ise võiks mõelda, kuidas rutiinset tööd automatiseerida ja ressursse paremini kasutada,“ jätkab Palo.

„Riik tahab innustada ettevõtjaid liikuma väärtusahelas edasi.Tööstuse digitaliseerimise toetamiseks oleme ette näinud 13 miljonit eurot. Lisaks eraldas uus valitsuskoalitsioon digimajanduse arendamiseks lisavahendeid 20 miljoni ulatuses. Nii et lisaks headele mõtetele, on õnneks olemas ka vahendeid, et panna riigi poolt õlg alla meie tööstuse liikumisel väärtusahelas ülespoole,“ lisab ta.

Loe täispikka kommentaari Äripäeva teemaveebist tööstusuudised.ee.

NB! Minister Urve Palo esineb ettekandega „Mida tähendab tark tööstus Eesti riigi jaoks?“ 10. märtsil toimuval konverentsil „Tark tööstus: Industry 4.0 Eestis“. Loe lähemalt SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755