Autor: ITuudised.ee • 10. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Smart-ID digitaalallkiri ei ole veel nagu päris

Foto: Kuvatõmmis (smartid.ee)
Riigi Infosüsteemi Ameti hinnangul ei võimalda turule sisenev Smart-ID anda omakäelise allkirjaga võrdset elektroonset allkirja ehk digitaalallkirja.

Digitaalallkirjade andmiseks sobivad ID-kaart (ka digi-ID, elamisloakaart) ja mobiil-ID.

Digitaalallkiri on antud kvalifitseeritud sertifikaadiga ning allkirja andmiseks on kasutatud Euroopa Liidu tasemel kvalifitseeritud vahendit.

Eestis on need vahendid riigi väljastatav ID-kaardi kiipkaart ning mobiil-ID SIM-kaart, mis vastavad neile kahele nõudele ja võimaldavad anda kõige kõrgema usaldustasemega digitaalallkirju.

Smart-ID seda ei võimalda ja sellega antud e-allkiri ei sobi kasutamiseks haldusmenetluses ehk infovahetuses riigiga.

Riigi Infosüsteemi Ameti hinnangul sobib Smart-ID kasutamiseks ennekõike autentimisvahendina, samuti allkirjastamiseks seal, kus ei nõuta omakäelise allkirjaga võrdset allkirja.

Segaduse vältimiseks soovitab Riigi Infosüsteemi Amet lepingulistes suhetes kasutada digitaalallkirja, mis on antud ID-kaardi või mobiil-IDga.

Riigi Infosüsteemi Amet loodab, et Smart-ID saab lähiaastatel kvalifitseeritud allkirja andmise vahendi staatuse.

Staatus kinnitaks, et Smart-ID kasutaja võtmeid ei saa seadmest varastada ja väärkasutada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755