12. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vähendada sõltuvust nutitelefonist?

Foto: Pixabay
Üks lihtsamaid viise produktiivsust tõsta on osata loobuda ebavajalikest tehnoloogilistest vidinatest ja võimalustest, kirjutab Äripäev.

Kuigi tehnoloogiat peetakse tootlikkust ning üldist edasiminekut silmas pidades pigem soodustavaks, on tark teada, et nutitelefonis e-kirjade ja sotsiaalmeedia kasutamine võtab keskmise inimese päevast tegelikult üsna suure osa.

Väljaanne Entrepreneur annab seitse soovitust, kuidas vähendada sõltuvust nutitelefonist ning seega muutuda ka palju produktiivsemaks.

Kustuta meiliäpp. Esimese soovitusena ütleb väljaanne kustutada ära meiliäpp. Kui see pole võimalik, tasub selle kasutamisest loobuda. Nagu eelpool öeldud, on meilikasti vaatamine asendustegevus ning kümme korda tunnis pole kohe kindlasti vaja uudistada, kas mõni kiri on postkasti potsatanud. Seega võiks end harjutada kasutama e-kirjakasti üksnes süle- või lauaarvutis.

Ära võta nutitelefoni magamistuppa. Piisavalt pikk ja kvaliteetne uneaeg on nii tervise kui ka produktiivsuse seisukohast väga oluline. Seetõttu tasub telefon jätta magamise ajaks elutuppa, kuna siis ei teki sul voodis olles huvi vaadata, mida sõbrad on sotsiaalmeediasse postitanud või missugused on värskemad välisuudised. Neile, kes kasutavad nutitelefoni äratuskellana, saab üksnes soovitada osta endale traditsiooniline äratuskell, mis lisaks kõigele muule näeb ka vahva välja.

Kustuta sotsiaalmeediaäpid. Sarnaselt meiliäpiga tasuks kustutada ka Facebooki, Twitteri, Snapchati ja Instagrami äpp. Enamik inimesi kulutab päevas sotsiaalmeediale liiga kaua aega ning sõprade-sugulaste pilte vaadates möödub aeg justkui lennates. Tegelikult oleks selle ajaga jõudnud palju kasulikku ära teha. Seega tasuks nutitelefon muuta “igavamaks” ning kustutada sotsiaalmeediakanalite äpid, et ei tekiks kiusatust neid kasutada.

Ära võta telefoni koosolekutele. Selleks, et koosolekud kõigile kasulikud oleksid, tasub asjaosalistel nutitelefon töölauale jätta. Koosolekutel huviga kuulates ja osaledes näitad austust nii teiste vastu kui tegelikult ka iseenda vastu, sest suure tõenäosusega läheb sul kõrvust mööda vähem infot kui siis, kui nutitelefonis tegutsed.

Blokeeri mõned veebilehed. Kui sul on harjumus külastada mõningaid veebilehti, millel veedad palju aega, tasub kaaluda nende blokeerimist, mida saab teha igas veebibrauseris. Õige pea näed, kui kiiresti on see veebisait sul ununenud. Kes end sotsiaalmeediasõltlasena tunneb, võib kasutada võimalust ning lisaks telefoniäpi kustutamisele kaaluda ka saidi mõneks ajaks blokeerimist.

Ära kasuta meiliprogrammi. Meiliprogrammid võivad muutuda tüütuks, kui sulle tulevad ekraani nurka pidevalt teated, et sulle on saabunud uus kiri. Paratamatult tahab enamik inimesi kohe näha, millega on tegu ning jätavad senise tegevuse sinnapaika - isegi kui mõte jooksis ning pooleli olev töö sujus edukalt. Selleks, et mõttelõng sama ladusalt jookseks, on mõistlik meiliprogrammidest loobuda või muuta seaded selliseks, et ekraanile märguannet ei tule.

Kasuta to-do-listiTegemist vajavate asjade nimekirja soovitatakse produktiivsuse ning aja planeerimise puhul väga sageli. Väljaanne Entrepreneur märgib aga, et ka siin saab iseendaga psühholoogilist mängu mängida ning kirja panna 3-5 asja, mis tahavad tegemist. Kui kohustusi on iga päeva peal nimekirjas väga palju, võib see mõjuda juba eos heidutavana ega motiveerigi pingutama.

Allikas: Äripäev

 

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755