Autor: ITuudised.ee • 14. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Proeksperdi asutajaliiget tunnustatakse Valgetähe IV klassi teenetemärgiga

Foto: Maxim Bilovitskiy
Sel aastal jagatavad Valgetähe teenetemärgid puudutavad ka IT-ettevõtteid. 23. veebruaril saab Valgetähe IV klassi teenetemärgi ka professor Raivo Vilu, kes on üks Proeksperdi asutajatest ja omanikest.

Disaini- ja tarkvaraettevõte Proekspert sai alguse rohkem kui 20 aastat tagasi just tänu Raivo Vilule, kelle eestvedamisel on loodud ka bioreaktorite juhtimistarkvara BioXpert, mis aitab tänaseni kasvatada inimestele kasulikke baktereid.

Andrus Suitsu Proeksperdi asutajate- ja omanikeringist kirjeldab Raivo Vilu nii: „Raivo puhul on imetlusväärne, kui paljude erinevate teemade vastu on tal suur huvi ja kui mitmel rindel ta korraga aktiivselt tegutseb. Nii pole ka imestada, et just tema pani aluse sündmustejadale, millest kasvas välja nüüdseks juba üle 150 töötajaga ettevõte. Tihti räägitakse, kui oluline on ka äris koostöö teadlastega. Raivo Vilu, kes on eelkõige teadlane selle sõna parimas mõttes, on alati mõistnud koostöö olulisust teaduse ning äriettevõtete vahel; ta on otsinud ja leidnud selliseks koostööks võimalusi.  Meie firma side teadusmaailmaga on toiminud suurel määral Raivo toel. Alates otse loomulikult bioreaktorite tarkvarast, millest ta ise võiks jutustada päevi, kui mitte nädalaid. See on oluline toode, selles destilleerus Raivo juhitud teadustöö käegakatsutaval ja reaalsel kujul. Olen tänulik, et mul on olnud võimalus Raivoga koos töötada, tema julge haare, kustumatu uudishimu ja visadus oma visioone ellu viia on mind sügavalt mõjutanud.“  

Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere kirjeldab Postimehes Raivo Vilu tööd järgmiselt: “Toidutehnoloogiad, mille alal tegutseb TTÜ biotehnoloogia õppetooli juhataja professor Raivo Vilu, on teadusharu, kus on väga oluline roll lokaalsel toidul – sellel, mida meie ise siin sööme. Kuna on omamoodi kohustus tegeleda Eesti asja arendamisega, on siin seetõttu paraku raske maailmas nähtav olla. Vilu suurus ongi just Eesti toitude ja sellega seonduva arendamises ja toidu teadusliku maailmapildiga ühendamises. See on paljude jaoks märkamatu töö, mida ehk ei osata avalikult reklaamida. Samas on toiduga seonduv teadusteave riigi jaoks koguni strateegilise tähendusega ja selles osas on Raivo Vilu olnud üks oluline nähtamatu tugisammas.”

Raivo Vilu on Tallinna Tehnikaülikooli biotehnoloogia õppetooli juhataja. Ta on juhtinud kümneid Eesti riigi majandust, innovatsiooni ja arengut toetavaid teadusprojekte - arendanud ja tutvustanud biotehnoloogiat ja keskkonnateaduseid ning juhendanud mitmeid noori teadlasi. Tema laiahaardelise teadustöö valdkonnad on mikroobide süsteemibioloogia, biotehnoloogia, toiduainetetehnoloogia, keskkonnatehnoloogiad ja ökoloogia. Ta on avaldanud üle 150 teaduspublikatsiooni. Muuhulgas on teda autasustatud ka Tallinna Tehnikaülikooli teenetemedaliga „Mente et manu“, millega tunnustatakse inimesi, kes on andnud silmapaistva panuse TTÜ ja kõrghariduse arengusse.

Vaata, kes saavad presidendilt riikliku aumärgi

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755