Autor: ITuudised.ee • 15. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Eesti idufirma aitab tootmist optimeerida

Foto: Fractory
Veebruari esimestel päevadel tõi Student Startup Camp Tartusse kokku ligi sadakond noort, et kuuepäevase hackathoni jooksul ambitsioonikaid ideid valideerida ja esialgsed prototüübid välja arendada. Peaauhinna pälvis Fractory – veebipõhine turuplats, mis toob kokku insenerid ja tootjad, aidates mõlemal poolel optimeerida aja ja ressursside kulu. Idee kasvas välja isiklikust vajadustest ja tähelepanekust, et nõudlus antud lahenduse järgi on tootmissektoris olemas.

Fractory üks asutajatest Martin Vares on erinevates tootmisettevõtetes töötanud üle nelja aasta, vastutades praegu CNG ja LNG jaamasid tootvas Nordic Gas Solutions AB-s nii protsessi süsteemide kui ka konstruktsioonide projekteerimise eest. „Insenerina töötades näen, kuidas tootmisettevõtetes on optimeerimist vajavaid valdkondi, mis tekitavad lisakulusid ning on töötajate jaoks tülikad,“ kinnitab ta.

Ühe parendamist vajava valdkonnana toob ta välja eridisainiga toodete tellimise. „Eridisainiga tooted tellitakse tihti teistest ettevõtetest. Kuna see on ajakulukas, nõuab pikki kirjavahetusi, kõnesid ja läbirääkimisi, langetakse tihti mugavustsooni ning võetakse tellimusi vaid üksikutelt tootjatelt. See aga võib kaasa tuua selle, et taju konkurentsivõimelistest hindadest kaob,“ selgitab Vares tootmissektori probleeme.

Koos kaasasutaja Joosep Merelahega jõuti lahenduseni Fractory. Platvorm automatiseerib inseneride ja tootjate vaheliste suhtluse, vähendades seeläbi inseneride ajakulu ning võimaldades valida paremat hinda ja/või kiiremat tarneaega. Lisaks aitab rakendus tootjatel ühtlustada masinate töökoormust ja toimib kui virtuaalne müügimees, mis masinatele tööd juurde toob. Samuti saavad rakenduse abil detaile tellida ka kodus nokitsejad ja prototüüpide valmistajad, kelle jaoks praegu on tootjatega jutule pääsemine raskendatud väikeste koguste tõttu.

Paari kuu jooksul on noormehed pälvinud tähelepanu mitmel konkurssil. Detsembris osaleti TÜ Ideelabori äriideede võistlusel Kaleidoskoop, kus enam kui 40 osaleja seast pääseti ärifestivali sTARTUp Day raames toimunud lõppfinaali. „Kui seni oli Fractory olnud vaid idee tasandil, siis suurele lavale pääsemine andis innustust asjaga korralikult tegelema hakata,“ selgitab Vares.

Veebruari alguses võitis Fractory Garage48, Tartu Ülikooli Ideelabori ja TÜ Arvutiteaduste instituudi koostöös sündinud kuuepäevase hackathoni Student Startup Camp. „Seal leidsime meeskonda suurepärased inimesed, kes ohverdasid enda unetunnid, et meile esialgne toode valmis teha. See tõi meile ka teenitud võidu,“ on Vares kindel. „Tänaseks on meil olemas kaasvõitlejad, kindel lahinguplaan ja rohkelt motivatsiooni.”

Rääkides konkurentidest, kinnitab Vares, et projekteerimist abistavaid süsteeme on loodud mitmeid (GrabCAD, PartsCosting jt), kuid projekteeritud detailide tootmise automaatse korraldamisega rahvusvahelisel turul konkurentsi ei ole. „Oleme veendunud, et Fractory on vajalik ja uudne lahendus. Idee tekkimisest saati avastan end pidevalt mõttelt, kui palju see minu tööd lihtsustaks! Probleem on olemas ja keegi pidi midagi selle lahendamiseks ette võtma. Meie võtsime ja teeme ära ka!“ on Vares enesekindel.

Student Startup Camp Tartu toimumist toetas IT Akadeemia.

Foto: Fractory
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755