16. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarkvaraarendaja Derivco: eelistame rõõmuga kohalikke IT-inimesi!

Derivco Estonia juhatuse liige Julia Saburova
Foto: Derivco
Internetipõhiseid kasiinomänge arendava Derivco Estonia juured ulatuvad aastasse 2004, kui alustati tööd Voipsteri nime all. 13 aastaga on saanud ettevõttest oma valdkonnas tuntud tegija, kes plaanib lähiaastail suurendada IT-spetsialistide arvu ca 30 võrra.

Täna kuulutakse 1996. aastal loodud Lõuna-Aafrika tuntuima tarkvarafirma Derivco koosseisu. Ettevõttel on filiaalid lisaks Eestile ja Lõuna-Aafrika kolmele linnale Hongkongis, Austraalias ja Rootsis. Kokku töötab kontsernis 1900 inimest. „Euroopasse ja Aasiasse laienemise taga seisis eesmärk kaasata kvalifitseeritud tööjõudu mujalt maailmast ning leida uusi kliente. Mõlemad eesmärgid on väga hästi täitunud,“ ütleb Derivco Estonia juhatuse liige Julia Saburova, lisades, et selle laienemise käigus jõutigi endise Voipsterini ning omandati see kui ambitsioonikas IT-ettevõte. 

Derivco suurklient on kasiinoäris väga tuntud Microgaming, kellele Eesti üksus toodab põhiliselt .net ja Javascripti baasil kasiinomänge ning serverilahendusi. Selleks on ettevõttes tööl tarkvaraarendajad, testijad, disainerid, tehnilised koordinaatorid ja IT-terviklahenduste spetsialistid, kelle arv kasvas algusaastate kümnelt kolm aastat tagasi 38 inimesele ning on täna jõudnud 91ni. Järgnevate aastatega on IT-firmal plaanis kasvatada töötajate arvu 120-130ni.

„Töö ja käibe kasv nõuab uusi töötajaid ja laienemist. Kolisime eelmisel aastal uude kontorisse, kus püüdsime arvestada lähemate aastate kasvuprognoosidega ning jätsime endale valmisoleku kaasata juurde ca 30 IT-spetsialisti,“ räägib Saburova.

Uus, 1500-ruutmeetrine kontor Exploreri majas Tallinna Sadama ja vanalinna vahetus läheduses on sisustatud töötajate ettepanekuid ja soove arvestades Eesti disainerite poolt Eestis toodetud mööbliga. Avatud kontori stiilis ruumid on tehtud hubased, kasutades siin-seal Lõuna-Aafrikale ning emaettevõttele omaseid jooni, disaini ja taimi. Viidates aktiivsele koostööle Suurbritannia tellijaga on kontoris Londoni legendaarsed punased telefonikioskid, kus on hea segamatult privaatseid kõnesid teha.

Tugev koolitusprogramm ja avatus meeldivad töötajatele

Derivco töökollektiiv on väga sõbralik, kõik tunnevad end kontoris koduselt ning osalevad meelsasti ühisüritustel. Juhtkond on seisukohal, et ühised sündmused ja tähistamised liidavad inimesi ning muuhulgas autasustatakse kontserni igas filiaalis kord aastas parimaid töötajaid viies kategoorias. Töötajad valivad nominente ise endi seast. Lisaks toimuvad muidugi suvepäevad ja jõulupeod ning kord kuus tähistatakse ka sünnipäevasid.

„Me tunnustame ja austame oma inimesi. Kui fookuses oli uude kontorisse kolisime, tegime hääletuse, kuhu kanti töökohta eelistatakse. Töötajad olid kesklinna poolt, kuhu oleks ühekaugusele tulla nii Viimsist kui ka Kakumäelt. Meie ettevõtte on hoidnud madalat profiili enesereklaami osas, kuid töötajate väärtustamine on alati olnud meile oluline,“ kõneleb Julia Saburova.

Derivco juhtkonna hinnangul on Eesti suurepärane IT-riik: siinsetest kõrgkoolidest tulevad noored on tublid ja laia silmaringiga. Järjest avatum on ettevõte praktikantide suhtes, olles valmis tublimatele pakkuma ka alalist või projektipõhist tööd. IT-firma töötajaskonnast 90% on pärit Eestist ja sellise kõrge protsendi üle ollakse väga uhked. Ettevõttes on küll töötajaid ka mujalt nagu Leedust, Kanadast, Brasiiliast, Lõuna-Aafrikast ja Itaaliast, kuid väga heal meelel otsitakse talente kohalike seast.

Väga tähtis on ka personali investeerimine ning seetõttu on koolituseelarve hoitud võimalikult kõrge. Derivco Estonial on välja töötatud oma tugev koolitusprogramm, kus pööratakse palju tähelepanu liidrite arendamisele. Tööjõudu otsides on kõige olulisem potentsiaal, sest nii spetsiifilise toote puhul peab ettevõte olema valmis oma töötajad ise välja õpetama. Kuna töökeeleks on inglise keel ja online õppimiskeskkondi on palju, annab see töötajatele võimaluse valida endale meelepärane veebikoolitus. Lisaks suunatakse personali koolitustele Eestis ja välismaal ning antakse võimalus osaleda erineva suunitlusega IT-konverentsidel.

Kasiinotarkvara loomise juures peab suutma ajas ette mõelda

Kasiinotarkvara loomise juures on Julia Saburova sõnul väljakutseks see, et ühelt poolt on tegemist väga traditsioonilise valdkonnaga, teiselt aga peab käima muu maailmaga kaasas ning viimase kümnendi tehnoloogilised uuendused suutma innovaatiliselt oma tarkvaradesse tuua. „Kui programm sobib süle- või lauaarvutisse, ei pruugi ta sobida sugugi tahvelarvutisse või nutitelefoni,“ selgitab ta. „Lisaks on täna populaarsed 3D-versioonid ning algamas on virtuaalse reaalsuse võidukäik. Kõige sellega peale oma töö juures arvestama ning ajast ees käima!“

Seejuures ei ole Derivco Estonia fookus pakkuda oma teenust mitte ainult Euroopa ja Inglismaa kasiinomängude ettevõtetele, vaid ka Aasiasse ning ehk kunagi ka Venemaale. „Eestis ei ole kasiinod nii populaarsed kui näiteks Aasia riikides, kuid see ei tähenda, et saaksime tootearenduses latti alla lasta. Meie põhirõhk on kvaliteedil ning et lõppkasutaja oleks tootega rahul. Ja seda nii tehnilisest kui ka disainiaspektist.“

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755